Σε ανοδική τροχιά

Με τις μετοχές να ανακτούν αρχικές απώλειες
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 00:01

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές να ανακτούν αρχικές απώλειες καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν ότι η προοπτική υψηλότερων τιμών ενέργειας θα ροκανίσει τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη. Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν ενδοσυνεδριακά οι δείκτες στη Wall Strret με την ώθηση να δίνουν επιχειρηματικά νέα.

Οι μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα υποχώρησαν παρά την απογείωση των τιμών των εμπορευμάτων καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη μετά το πρόσφατο ράλι.

Η μετοχή της εταιρείας που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) απογειώθηκε κατά 14% μετά την προχθεσινή ανακοίνωση ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq απέκτησε συμμετοχή 14,99% στο μετοχικό κεφάλαιο του LSE αντί 447,5 εκατ. στερλινών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στις 1.365,70 μονάδες ανακάμπτοντας από τα αρχικά χαμηλά των 1.358,44 μονάδων, το κατώτερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ η αναζωπύρωση του ράλι των τιμών του πετρελαίου έφεραν στο προσκήνιο ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και περιορισμό των εταιρικών κερδών.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο κέρδη σημείωσε η μετοχή της Motorola, μετά την αναβάθμισή της από την Bear Stearns & Co.

Αντίθετα σε πτώση βρίσκεται η Harley- Davidson καθώς επικρατεί ανησυχία για αύξηση των αποθεμάτων της ενώ και οι στόχοι για την παραγωγή της εκτιμώνται ως ιδιαίτερα υψηλοί.

Τα αμερικανικά blue chips ευνοήθηκαν στον απόηχο της ανακοίνωσης κερδοφοριών πρώτου τριμήνου από εταιρείες, όπως η Circuit City Stores Inc. της οποίας τα κέρδη υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η αύξηση των εταιρικών κερδοφοριών μπορεί να παραμείνει σταθερή όσο το ενεργειακό κόστος αυξάνεται.

Επίσης τα ενθαρρυντικά νέα από τη Boeing συνέβαλλαν στην ώθηση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones 30. Τα εμπορικά μεγέθη και τα νέα κερδοφοριών δίνουν στους επενδυτές ένα κίνητρο να επιστρέψουν στις μετοχές μετά από συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

Η χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε πιέσεις προσφάτως και σ' αυτό οφείλεται η μικρή ανάκαμψη των χθεσινών συναλλαγών. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σ' ένα μήνα περίπου κλείνοντας στις 17.162,55 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα