Google: Οι εξαγορές μια από τις λύσεις στην Κίνα, λέει ο Lee

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 07:21

ΣΤΗΝ εξαγορά εταιρειών ενδέχεται να προχωρήσει στην Κίνα η Google Inc., η μηχανή εύρεσης στο Internet με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, προκειμένου να προλάβει την Baidu.com Inc. τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία online αγορών στον κόσμο.

«Πρώτα θα κάνουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές, προκειμένου να αυξήσουμε τη βάση μας, την τεχνολογία και το χαρτοφυλάκιο», ανέφερε ο Kai-Fu Lee, πρόεδρος της Google China, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Πεκίνο.

Η Google προσέλαβε τον Lee από την Microsoft Corp. τον Ιούλιο, με στόχο να προλάβει την Baidu, της οποίας το μερίδιο αγοράς 56,6% στην αγορά μηχανών εύρεσης στο Internet ήταν σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Google, σύμφωνα με την iResearch Inc. Τον Ιανουάριο η Google παρουσίασε μία έκδοση χωρίς τις πληροφορίες που λογοκρίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζοντας έτσι τη νομιμότητά της σε μία χώρα με 111 εκατ. χρήστες του Internet.

Ο Lee και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Google, Eric Schmidt, αποκάλυψαν χθες το κινεζικό όνομα της εταιρείας, «Gu Ge».

Η Google σχεδιάζει να απασχολήσει 100 μηχανικούς στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που έχει στο Πεκίνο μέχρι τον Ιούλιο, περισσότερους από τους 70 που απασχολεί σήμερα, είπε ο Lee. Ο Schmidt από την πλευρά του είπε ότι το κέντρο ουσιαστικά θα απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, αλλά αρνήθηκε να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για αυτό.

Η αγορά μηχανών εύρεσης στο Internet, αναμένεται να αυξηθεί στα 3,62 δισ. γιουάν (452 εκατ. δολ.) το 2006 και στα 5,62 δισ. γιουάν το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της iResearch. Συγκριτικά, οι πωλήσεις των διαφημίσεων που συνδέονται με τις μηχανές εύρεσης στις ΗΠΑ ενδέχεται να αγγίξουν τα 6,9 δισ. δολ. φέτος και τα 8,7 δισ. δολ. το 2007, σύμφωνα με την Merrill Lynch & Co.

Οι μετοχές της Google σημείωσαν απώλειες 0,7%, φθάνοντας τα 408,95 δολ. η μία στο Nasdaq κατά τη διαπραγμάτευσή τους στις 12 Απριλίου. Οι μετοχές της Baidu.com, σημείωσαν άνοδο 2,2%, φθάνοντας τα 56,80 δολ. η μία, επίσης στο Nasdaq.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα