Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες του μετάλλου
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 07:54

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συνέχιση της απεργίας στην έβδομη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, την Grupo Mexico, θα περιορίσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες. Ο ψευδάργυρος, διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στην Ασία.

Η απεργία εδώ και 20 ημέρες ενδέχεται να οδηγήσει στην παύση των παραδόσεων προς τους πελάτες, ανακοίνωσε χθες η Grupo Mexico. Η ζήτηση για χαλκό, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καλωδίων και αγωγών, θα υπερβεί τις προμήθειες κατά 100.000 τόνους φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse Group.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο έως 1.040 γιουάν, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 56.890 γιουάν (7.101 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Στις 10:39 π.μ., η τιμή του βρισκόταν στα 56.610 γιουάν, ωθώντας τη φετινή του άνοδο στο 72%. Ο ψευδάργυρος προσφέρθηκε στα 2.975 δολ. ο τόνος και αγοράστηκε στα 2.985 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange στις 10:39 π.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, έκλεισε στα 3.005 δολ. ο τόνος.

Η αύξηση της ζήτηση από τις βιομηχανίες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα των προμηθειών, οδήγησαν τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, την Macquarie Bank Ltd., να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές του χαλκού, του ψευδαργύρου και του νικελίου.

Τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του ψευδαργύρου, του κασσίτερου, του νικελίου και του αλουμινίου, κινήθηκαν ανοδικά και από το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν τα επενδυτικά κεφάλαια και κάποιοι επενδυτές, που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις από τις αντίστοιχες των μετοχών και των ομολόγων.

Ο δείκτης Goldman Sachs Commodity με τις τιμές των 24 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής - ενεργείας, μετάλλων και αγροτικών προϊόντων – σημείωσε άνοδο 28% πέρυσι, περισσότερη από τη διπλάσια του δείκτη S&P 500. O δείκτης των αμερικανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει περίπου 1,5%, σύμφωνα με τους δείκτες της Merrill Lynch & Co.

Οι τιμές του κασσίτερου σημείωσαν άνοδο 32% φέτος στο Λονδίνο και του αλουμινίου έχουν αυξηθεί κατά 15%.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες αναρριχήθηκε χθες στα επίπεδα ρεκόρ των 6.110,5 δολ. ο τόνος στο LME. Το μέταλλο αγοράστηκε στα 6.075 δολ. ο τόνος και προσφέρθηκε στα 6.085 δολ. ο τόνος στις 10:44 π.μ. ώρα Σαγκάης. Χθες, σημείωσε άνοδο 2,2%, για να κλείσει στα 6.103 δολ. ο τόνος.

Το μέταλλο για παράδοση Μαΐου, υποχώρησε 0,05 σεντς, στα 2,7710 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:45 π.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα