Ιαπωνία: Αύξηση των τιμών παραγωγού

Από το κόστος του πετρελαίου και των πρώτων υλών
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 08:12

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, διευρύνοντάς την στα δύο χρόνια, καθώς οι τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, αυξήθηκαν.

Ο δείκτης των τιμών που καταβάλλουν οι εταιρείες για ενέργεια και για πρώτες ύλες, αυξήθηκε 2,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 32 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε άνοδο 2,8%. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία) και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 16 χρόνια.

Οι εταιρείες ετοιμάζονται να περάσουν το κόστος στους καταναλωτές, καθώς αισιοδοξία επικρατεί ότι οι υψηλότερες τιμές δεν θα εμποδίσουν τον κόσμο από τις αγορές, καθώς αυξάνονται οι μισθοί. Η διατήρηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή, ενδέχεται να επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία τον περασμένο μήνα σηματοδότησε το τέλος της αντιπληθωριστικής πολιτικής, να αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται κοντά στο μηδέν, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.

Αμετάβλητα διατήρησε αυτήν την εβδομάδα η Ιαπωνία, κοντά στο μηδέν.

Ο δείκτης ανεργίας στη χώρα, υποχώρησε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 4,1%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν τους πέντε από τους έξι τελευταίους μήνες.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,49 έναντι του δολαρίου στις 12:31 μ.μ. στο Τόκυο, από 118,52 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα