Πώς θα κλείσει το deal αποχώρησης της ΕΤΕ από την Εθνική Πανγαία

Το υπόλοιπο της συμμετοχής έχει αξία περίπου 400 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 07:08
UPD:07:08

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε τροχιά αποχώρησης από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2013 με την Invel. Εκτός απροόπτου, η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει στην Invel το σύνολο της συμμετοχής της στην Πανγαία, δηλαδή το 33% του μετοχικού της κεφαλαίου, που με βάση την κεφαλαιοποίηση της ΑΕΕΑΠ (συνολικά 1.241,7 εκατ. ευρώ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αξία περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η Invel Real Estate εξαγόρασε το 65% της Πανγαία με σύμβαση που υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα (30/12/2013), έναντι συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε η Εθνική Τράπεζα να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ για πέντε έτη, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Οι δύο πλευρές, όπως έχουν ανακοινώσει, έχουν προβεί στην τροποποίηση της αρχικής τους συμφωνίας, παρατείνοντάς την για ακόμα τρεις μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31η/3/2019.

Η παράταση αυτή της χρονικής διάρκειας της Συμφωνίας Μετόχων συνεπάγεται και την αντίστοιχη παράταση του δικαιώματος αγοράς των μετοχών που κατέχει η Εθνική Τράπεζα από την Invel (call option) στη μεσοσταθμική τιμή της Πανγαία ΑΕΕΑΠ του τελευταίου τριμήνου του 2018 και επί τη βάσει των λοιπών όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για τη νέα συμφωνία προχωρούν και παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Invel προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την εξαγορά του 33% της Πανγαία, που θα την καταστήσει πλέον τον μοναδικό της μέτοχο.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, πέρσι εισήλθαν τα επενδυτικά κεφάλαια Castlelake και Coller Capital.

Εφόσον η διαδικασία για την έξοδο της Εθνικής ολοκληρωθεί, το επόμενο βήμα, όπως εκτιμάται, θα είναι η προσπάθεια της ΑΕΕΑΠ να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με έναν διπλό στόχο: Να εξασφαλίσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, που με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία (9μηνο 2018) έχει αξία 1.655,7 εκατ. ευρώ, και να αποκτήσει ικανή διασπορά στη μετοχή της (σήμερα το free float είναι στο 2%), κάτι που επιβάλλεται και από τη νομοθεσία για τις ΑΕΕΑΠ. Το πιθανότερο είναι η αύξηση κεφαλαίου να επιχειρηθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου.

Εξαγορές ακινήτων

Το 2018 η Πανγαία ήταν αρκετά δραστήρια, ανακοινώνοντας συμφωνίες εξαγοράς ακινήτων της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη σε αξία (149 εκατ. ευρώ), η οποία τυπικά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι η εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου του CYREIT Variable Investment Company (Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων - ΟΕΕ), ο οποίος έχει στην κατοχή του 21 εμπορικά ακίνητα στην Κύπρο. Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνονται και δύο όμορα εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα.

Πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά κτηρίου γραφείων στο κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία (City Tower), έναντι συνολικού τιμήματος 78,6 εκατ., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητά μία ακόμα εξαγορά ξενοδοχείου στην Κύπρο.
Πρόκειται για το Hilton στη Λευκωσία. Εφόσον η συμφωνία κλείσει, η Πανγαία θα αποκτήσει το 96,82% της Cyprus Tourism Development Company, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton, το οποίο ελέγχεται από τη MIG (75,08%) και τη Louis Plc (21,74%).  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα