Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Από «συμπληγάδες» θα περάσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζών, το οποίο ο SSM δείχνει να το έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Ν».
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό από τις συναντήσεις των επόμενων ημερών. Όμως από τις επαφές της προηγούμενης περιόδου μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και τραπεζών -παρουσία και του ΔΝΤ- προκύπτει ότι υπήρξαν ιδιαιτέρως και ασυνήθιστα αυστηροί τόνοι προς τους τραπεζίτες.
Κατέγραψαν μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και ζήτησαν από τις τράπεζες περαιτέρω περικοπή κόστους. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το θέμα με τη νέα ηγεσία του SSM και τις απαιτήσεις της, αν και το πιθανότερο είναι πως η αντίληψη των θεσμών ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, είναι ένας από τους κύριους λόγους για την παραπάνω αυστηρότητα.
Και έτσι, παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν πιάσει τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, τα αιτήματα για καλύτερες και άμεσες επιδόσεις μέσω πωλήσεων ενισχύονται.
Συγχρόνως, εντείνονται οι απαιτήσεις και για μεγαλύτερη περικοπή κόστους στη λειτουργία των τραπεζών. Οι τράπεζες εξέφρασαν ασφαλώς τις ενστάσεις τους, με δεδομένο πως έχουν επιτύχει στόχους και προχωρούν σε νέους πιο φιλόδοξους σε όλους τους τομείς.
Σήμερα, οι θεσμοί συναντώνται με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με τους αρμόδιους υπουργούς, όπου αναμένεται να θέσουν αντίστοιχες αιτιάσεις.
Οι θεσμοί ευθέως συνδέουν την έξοδο της χώρας στις αγορές με τον περιορισμό των NPLs και προτίθενται να είναι εξαιρετικά απαιτητικοί προς την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
Η αλλαγή του νόμου Κατσέλη προκειμένου να προστατευτεί η α' κατοικία πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να επιτρέπει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα «κόκκινα» στεγαστικά και αυτό θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.
Τράπεζες και θεσμοί συμπλέουν στην άποψη της μη οριζόντιας μείωσης βάσει ύψους του δανείου, αλλά στη δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα εντάσσει και θα εξαιρεί δανειολήπτες από την προστασία. Μια πλατφόρμα αντίστοιχη με εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα βοηθάει στην επιλογή.
Οι εκτιμήσεις λένε πως τα 80-100 χιλ. ευρώ θα καλύψουν οριζόντια τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, κάτι που θα εμποδίσει τις τράπεζες να ασκήσουν πολιτική για το προβληματικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, που στο σύνολο του εν λόγω χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται από 35% έως 50%. Επομένως, στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλα στοιχεία επιλεξιμότητας, τότε ίσως να γίνει αποδεκτό και μεγαλύτερο όριο προστασίας. Επίσης συζήτηση εκτενής θα γίνει και για τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ, ενώ στο θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα απαιτηθεί μια ολιστική προσέγγιση.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το ΤΧΣ αποτελεί και αυτό με τη σειρά του ένα κρίσιμο ζήτημα. Μολονότι οι θεσμοί κατανοούν την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των μελών στα Δ.Σ. των τραπεζών με όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε., παρατηρείται καθυστέρηση στην κατάθεση αποσαφηνισμένων προτάσεων. Επίσης η απαίτηση για ταχύτερη δικαστική διεκπεραίωση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί ένα θέμα που θα θέσουν μετ' επιτάσεως οι θεσμοί.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έχουν ήδη στα «χέρια» τους τα προσχέδια του Εποπτικού Ελέγχου Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP). Το νέο SREP που αφορά τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα ανακοινωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, σε κάθε τράπεζα χωριστά.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αναμένεται να προσδιοριστούν πάνω από το 13% και να φθάσουν ως το 14%, εκτιμήσεις οι οποίες αν και εφόσον επιβεβαιωθούν δεν θα πιέσουν άμεσα τις ελληνικές τράπεζες για αυξήσεις κεφαλαίου.
Σήμερα το πρώτο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο
Για σήμερα το απόγευμα και με πιθανότερο τόπο το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζεται η πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας -σε επίπεδο υπουργών- με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος της σημερινής πρώτης συνάντησης -η οποία θα γίνει αργά το απόγευμα δεδομένου ότι η επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από τις Βρυξέλλες προγραμματίζεται για μετά τις 3 το μεσημέρι- είναι να οριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ, εκτός από αύριο, συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών θα γίνουν και την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή.
Στόχος είναι μέχρι την τελευταία ημέρα των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων να έχει υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα αναλάβει την υλοποίηση των δεσμεύσεων με την ψήφιση ενός ακόμη νομοσχέδιου αλλά και την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν οι δύο εκθέσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας: μια από το ΔΝΤ και μια ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως, η αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία εκταμίευσης της υποδόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs φαίνεται να υπάρχει όχι μόνο στην ελληνική πλευρά αλλά και στην πλευρά των θεσμών. Το να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές θεωρείται προτεραιότητα και των δύο πλευρών αυτήν τη στιγμή, οπότε εκτιμάται ότι θα γίνουν προσπάθειες να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις έχουν υπάρξει σε επιμέρους θέματα.
Χθες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοπιστωτικού τομέα, εργασιακών σχέσεων και δημοσιονομικών εξελίξεων.
Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. διατύπωσε τη θέση της ότι η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Εγγύηση καταθέσεων
Η προώθηση της εγγύησης των καταθέσεων και η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα αποτελέσουν τις δύο βασικές προτεραιότητες του Εurogroup στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, ενώ στόχος είναι η λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
Η Ελλάδα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, δεδομένου ότι η επίσημη έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα.
Την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι το θέμα της εκταμίευσης της εξαμηνιαίας δόσης των 600 εκατ. προς την Ελλάδα, από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, θα συζητηθεί στο Εurogroup, στις 11 Μαρτίου. Οι επικεφαλής των θεσμών θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες του EWG για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις 31 Ιανουαρίου, ενώ στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση-εισήγηση για την εκταμίευση.
«Προαπαιτούμενα» για αναβάθμιση
Ως αναγκαία συνθήκη για την επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P θεωρεί η Citi την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αλλά και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με χθεσινό της σημείωμα, όπου παρουσιάζονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η Citi αναφέρει πως η S&P αναμένεται να αναβαθμίσει τη χώρα μας σε ορίζοντα 2-4 ετών, ενώ αντίθετα πιστεύει ότι η Moody's θα προχωρήσει σε μια μετριοπαθή αναβάθμιση φέτος. Βέβαια η Moody's είναι η πιο αυστηρή με την Ελλάδα, την οποία τοποθετεί 6 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.