Στα 70 δολ. το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 07:02

ΣΤΑ 70 δολ. το βαρέλι, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, πλησιάζοντας επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι αλλαγές στην περιεκτικότητα βενζίνης στις ΗΠΑ, θα επηρεάσουν τις προμήθειες, καθώς αρχίζει η εποχή των ταξιδίων με οχήματα.

Η βενζίνη κινήθηκε ανοδικά πριν από την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ, που διαρκεί από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο. Το καύσιμο οχημάτων στις ΗΠΑ με χημικό προσθετικό βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ενδέχεται να προκληθούν τροφοδοσίας, καθώς οι διανομείς προσθέτουν αιθανόλη σε αντικατάσταση. Το πετρέλαιο κινήθηκε επίσης ανοδικά καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες από το Ιράν, στο πλαίσιο του πυρηνικού του προγράμματος.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 68 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 70 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η τιμή αυτή, είναι η υψηλότερη από τις 31 Αυγούστου του 2005. Τα συμβόλαια, στις 11 π.μ. στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκαν στα 69,94 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 15%.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου του προηγούμενου έτους, μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό, προξενώντας ζημίες.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο έως 1,19 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 2,1198 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Nymex.

Τα αποθέματα του καυσίμου υποχώρησαν 1,8%, φθάνοντας στα 207,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Απριλίου. Μειώθηκαν 18 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 8%, από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση. Τυπικά, τα αποθέματα της βενζίνης αυξάνονται κατά 3 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα