Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο άγγιξε τα 70 δολ. το βαρέλι, διευρύνοντας τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος ενεργείας, θα αφήσει καταναλωτές και εταιρείες στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προορισμό των εξαγωγών της περιφέρειας, με λιγότερα χρήματα για δαπάνες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,2%, φθάνοντας στις 132,98 μονάδες, στις 12:23 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών με είδη κατανάλωσης και των εταιρειών παροχής οικονομικών υπηρεσιών, αποτέλεσαν τα μέγιστα της υποχώρησης του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, όπου οι εταιρείες αποτελούν περίπου το 60% της αξίας του περιφερειακού δείκτη, ο Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,7%, φθάνοντας στις 17.110,10 μονάδες. Σε ποσοστό 1%, υποχώρησε ο δείκτης Topix.

Απώλειες σημείωσε επίσης ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, καθώς και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Ζηλανδία, λόγω εθνικής εορτής.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Κίνα, μετά τη δήλωση του προέδρου της χώρας, Hu Jintao, ότι η οικονομική ανάπτυξη στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, επιταχύνθηκε με ρυθμό που εκτιμάται στο 10,2% το πρώτο τρίμηνο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, άγγιξε τα 70 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου και λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στα οποία είχε αναρριχηθεί μία ημέρα πριν, στις 30/8. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αυξάνουν το κόστος των εταιρειών και αφήνουν τους καταναλωτές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, με λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα