Βουτιά 73% στις κινεζικές επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2018

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 10:36
UPD:10:37
REUTERS/JASON LEE

Με μία βουτιά άνω του 70% οι κινεζικές επενδύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ διολίσθησαν το 2018 στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας. Η εξέλιξη δεν εκπλήξει καθώς τον τελευταίο χρόνο οι αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν βάλει φρένο σε πολλές προσπάθειες κινεζικών επιχειρήσεων, ενώ έχουν υιοθετήσει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγορές από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητους για την οικονομία και εθνική ασφάλεια τομείς. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Baker & MacKenzie οι κινεζικές ξένες άμεσες επενδύσεις στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη υποχώρησαν πέρυσι κατά 73% στα 30 δισ. δολάρια. Ακόμη δε και εάν αφαιρέσει κανείς από τα στοιχεία του 2017 την συμφωνία-  μαμούθ για εξαγορά της Syngenta από την ChemChina έναντι 43 δισ. δολαρίων, η αξία των επενδύσεων το 2018 είναι και πάλι 40% μικρότερη. 

Με τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο να μαίνεται, οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ έκαναν βουτιά 83%, ενώ εκείνες στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 80% (αν και παραμένουν συνολικά πολύ χαμηλές). Στην Ευρώπη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την συνολική μεγάλη πτώση, στη Γερμανία και τη Γαλλία οι κινεζικές επενδύσεις ήταν αυξημένες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο πριν από λίγους μήνες πέρασε νόμο, που ορθώνει εμπόδια σε ξένες επιθετικές εξαγορές, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία έχει προωθηθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σημειώνεται ότι ακυρώθηκαν 14 σχεδιαζόμενες κινεζικές επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων και επτά στην Ευρώπη αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα