Υπιοχώρησε το πετρέλαιο από τα επίπεδα ρεκόρ

Καθώς εικάζεται ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ για τέταρτη εβδομάδα
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 07:02

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ η τιμή του αργού πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, επιτρέποντας στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του καυσίμου στον κόσμο, να περιορίσει δυνητικές παύσεις των προμηθειών, εξ αιτίας του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ηδη τα αποθέματα είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1998 και μάλλον σημείωσαν άνοδο 0,7%, στα 346 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε έως 49 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 70,86 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, στις 10:04 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 71,06 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Μαΐου, που λήγουν αύριο, σημείωσαν άνοδο 1,4% χθες, φθάνοντας στα 71,35 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το πετρέλαιο άγγιξε τα 71,60 δολ. το βαρέλι και τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται 36% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιουνίου, υποχώρησαν έως 38 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 72,71 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές, σημείωσαν άνοδο 18% τον περασμένη μήνα και αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο του 2005, μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina, που προκάλεσε ζημιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.

Η ανησυχία ότι η άρνηση του Ιράν να θέσει τέλος στις έρευνες για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναζωπύρωσε την ένταση, ωθώντας ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου. Οι επιθέσεις ανταρτών φέτος στη Νιγηρία και η συνέχιση των μαχών στο Ιράκ, μείωσαν τις προμήθειες, σε αντίθεση με την αύξηση της ζήτησης.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, είπε, ότι ενώ προτιμά μία διπλωματική λύση στο θέμα, όλες οι εκδοχές βρίσκονται υπό εξέταση, για την αποτροπή του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα