Κίνα: Η μεγαλύτερη άνοδος του γιουάν έναντι του δολαρίου

Από την ανατίμησή του
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 07:35

ΤΗ μεγαλύτερη άνοδο από την ανατίμησή του πέρυσι, σημείωσε το γιουάν της Κίνας έναντι του δολαρίου, πριν από τη συνάντηση του προέδρου της χώρας, Hu Jintao με τον Αμερικανό πρόεδρο, George Bush.

O Hu πιέζεται να επιτρέψει στο γιουάν να ανατιμηθεί γρηγορότερα, προκειμένου να περιορίσει την κριτική που δέχεται η χώρα του, ότι διατηρεί σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα το νόμισμά της, για να στηρίξει τους εξαγωγείς και για να διευρύνει το εμπορικό πλεόνασμά της με τις ΗΠΑ. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, John Snow, είπε ότι η Κίνα δεν επέτρεψε την απαιτούμενη ελευθερία στο γιουάν. Το δολάριο, υποχώρησε σήμερα στην Ασία έναντι και των 16 κύριων νομισμάτων, που παρακολουθεί το Bloomberg.

To γιουάν σημείωσε άνοδο 0,11%, φθάνοντας στα 8,0150 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:27 π.μ. στη Σαγκάη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αναρριχήθηκε 0,14%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 21 Ιουλίου, όταν η Κίνα επέτρεψε την ανατίμησή του κατά 2,1%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα της Κίνας μέχρι τα τέλη του έτους, θα σημειώσει άνοδο 7,6%.

Στις 10 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι περιμένει μια εξήγηση κατά τη συνάντηση του με τον Κινέζο πρόεδρο για το πώς η χώρα του θα επιτρέψει περαιτέρω άνοδο του νομίσματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αγοράζει δολάρια για να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του νομίσματος της, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα και τροφοδοτώντας το τραπεζικό σύστημα με γιουάν. Εως τις 28 Φεβρουαρίου τα αποθέματα της Κίνας ήταν συνολικά 853,6 δισ. δολ., ξεπερνώντας την Ιαπωνία, ως η μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, στις 6 Απριλίου.

Η σημερινή ισχυροποίηση του γιουάν ήταν διπλάσια της ανόδου το 2005, όταν ανατιμήθηκε το νόμισμα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, επιτρέπει διαφοροποίηση 0,3%, προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε ημερήσια βάση, έναντι των ξένων νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα