Κίνα: Σημαντική η ανάπτυξη από τις επενδύσεις

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 07:10

Η ΑΥΞΗΣΗ των επενδύσεων, που οδήγησε με την ταχύτερη ανάπτυξη την οικονομία της Κίνας, αποτελεί «πρόβλημα», σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, καθώς πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει τον δανεισμό.

Οι πάγιες επενδύσεις στις αστικές περιοχές της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, αυξήθηκαν 29,8% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας την αύξηση του ΑΕΠ στο 10,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Οι επενδύσεις, υπερέβησαν τις προβλέψεις και των 25 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao, είπε ότι ενδέχεται να ενταθούν οι έλεγχοι στον δανεισμό και τις επενδύσεις, που προκάλεσαν υπερπαραγωγή βιομηχανικών αγαθών. Μόνο τον Μάρτιο, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, αυξήθηκαν 32,7%.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας Hu Jintao, είπε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η ανάπτυξη δεν είναι ο μοναδικός στόχος της κυβέρνησης και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δομή της οικονομίας. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για δάνεια που αφορούν επενδύσεις στον τομέα του ατσαλιού και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, πριν από δύο χρόνια, βλέποντας και πάλι να σημειώνεται εκρηκτική ανάπτυξη το 2005.

Το πρώτο τρίμηνο ο δανεισμός ανήλθε σε 1,26 τρισ. γιουάν, 70% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας την εβδομάδα που πέρασε.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 4,33 τρισ. γιουάν (540 δισ. δολ.) το πρώτο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 9,9%, ανάλογος του ρυθμού ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα