Πάνω από τα 72 δολ. το πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα

Μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 07:25

ΠΑΝΩ από τα 72 δολ. το βαρέλι, για δεύτερη ημέρα, διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την έκθεση για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τα οποία υποχώρησαν απροσδόκητα, καθώς πλησιάζει η εποχή της αύξησης της ζήτησης.

Τα αποθέματα, την εβδομάδα που πέρασε, υποχώρησαν για πρώτη φορά σε τέσσερις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν την αύξηση των αποθεμάτων. Το πετρέλαιο, αναρριχήθηκε χθες στα επίπεδα ρεκόρ των 72,40 δολ. το βαρέλι, αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, σε συνδυασμό με την απειλή διατάραξης των εξαγωγών του Ιράν, εξ αιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 72,29 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις 11:06 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια, σημείωσαν άνοδο 82 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 72,17 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Τα συμβόλαια του Μαΐου, λήγουν σήμερα.

Την εβδομάδα που έληξε στις 14 Απριλίου, οι προμήθειες πετρελαίου υποχώρησαν 806.000 βαρέλια, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 345,2 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση, κατά 2,65 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα της βενζίνης, υποχώρησαν 5,4 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 2,6%, καθώς τα διυλιστήρια τελείωσαν τις εργασίες συντήρησης, πριν από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού. Τυπικά, η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αυξάνεται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 2,24 δολ. το γαλόνι, 0,06 σεντ υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), μετά την υποχώρησή τους έως και 0,94 σεντ, ποσοστό 0,4%. Χθες, η βενζίνη για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο 1,55 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 2,2394 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη και κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2005. Σήμερα οι τιμές της βενζίνης είναι 42% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα