Ευρωπαϊκές αγορές: Τελευταία χαμόγελα, στο πιο επώδυνο έτος από το 2008

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 11:51
UPD:11:55
REUTERS/LUCAS JACKSON

H μεγάλη χθεσινοβραδινή ανατροπή στη Wall Street  επαναφέρει τα χαμόγελα σήμερα, Παρασκευή, στις ευρωπαϊκές αγορές. Aυτό βεβαίως δεν αλλάζει την γενική εικόνα ενός έτους που χαρακτηρίστηκε από έντονες αναταράξεις και σημαντικές απώλειες.

Με μόλις μία συνεδρίαση (και αυτή μειωμένου ωραρίου) να απομένει οι περισσότεροι δείκτες της ηπείρου ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν το 2018 με πτώση σε διψήφιο ποσοστό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες της τάξης του 15% από τις αρχές του έτους. Είναι η χειρότερη επίδοση από το 2008. 

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως τα ταμπλό δείχνουν πράσινο ανά την ήπειρο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,5%, ενώ άνοδο της τάξης του 1,6% παρουσιάζει ο DAX στη Φραγκφούρτη, που χθες δέχθηκε τις ισχυρότες πιέσεις όλων. Ακολουθούν με κέρδη 1,4% τόσο ο CAC 40 στο Παρίσι όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι και αυτός στο +1,4%. 

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος πετρελαίου, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του αργού κατά περισσότερο από 2% σήμερα. Σε τροχιά ανάκαμψης και οι τράπεζες που με απώλειες της τάξης του 25% είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του 2018 στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Ανάκαμψη είχαμε νωρίτερα και στις αγορές της Κίνας, που επίσης δεν απέφυγαν την αιμορραγία φέτος. Στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,44%, αλλά είναι εκείνος με τηνχειρότερη επίδοση για το 2018.  Παρόμοια άνοδο και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Στο κόκκινο έμεινε ο Nikkei, που αποχαιρετά τη χρονιά με απώλειες για πρώτη φορά από το 2011. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα