Κίνα: Ο μεγάλος ηττημένος του 2018, με απώλειες 2,4 τρισ.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 08:33
UPD:08:54
REUTERS/JASON LEE

Οι νικητές στις αγορές φέτος είναι δυσεύρετοι. Από την άλλη τον τίτλο του μεγάλου ηττημένου τον «διεκδίκησαν» πολλοί, αλλά τελικά πήγε... στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. 

Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη ολοκληρώνει το 2018 έχοντας χάσει το 25% της αξίας του, στη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών ανά τον πλανήτη. Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ και οι φόβοι για απότομη προσγείωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν καπνός 2,4 τρισ. δολάρια από την κινεζική αγορά μετοχών. 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες για τις κινεζικές μετοχές τουλάχιστον από το 2002, όταν το Bloomberg άρχισε να συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία. Ακόμη και πριν από 10 χρόνια, όταν ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη έκανε βουτιά 65%, οι απώλειες σε όρους κεφαλαίων ήταν μικρότερες, αφού και το μέγεθος της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν τότε πολύ μικρότερο. 

Ο μέσος όγκος συναλλαγών στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σένζεν υποχώρησε φέτος στα 369 δισ. γιουάν, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Μετοχές αξίας μόλις 263,8 δισ. δολαρίων άλλαξαν χέρια στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ παρόμοιος έιναι ο όγκος και σήμερα. Πρόκειται για το 10% του τζίρου-ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2015.

Το σκηνικό είναι αρνητικό και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ολοκληρώνει τη χρονιά με απώλειες, για πρώτη φορά από το 2011. Συγκεκριμένα έχει υποχωρήσει 12% από τις αρχές του έτους. Σε βαθύ κόκκκινο έχουν βυθιστεί και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street, που τις τελευταίες ημέρες θυμίζει τρενάκι του τρόμου. Το παιχνίδι των ευθυνών ανάμεσα στον Τραμπ και την Fed για το ποιος σκότωσε τους «ταύρους»  καλά κρατεί. 

Το 2018 είναι συνολικά για τις διεθνείς μετοχές το χειρότερο έτος από το 2008, όταν κορυφώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έσβησε από την αξία τους περί τα 7 τρισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα