Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, τα μέγιστα, μέσα σε 11 εβδομάδες, μετά την απροσδόκητη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών, όπως της BHP Billiton και της Posco σημείωναν απώλειες.

Οι μετοχές της Sony Corp. οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, μετά την πρόβλεψη για τα κέρδη της, που θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, που αποτελείται από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 1,5%, φθάνοντας στις 136,13 μονάδες στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 8 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης, οδεύει να σημειώσει απώλειες 0,7% αυτήν την εβδομάδα. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη σημείωναν απώλειες, με τις μεγαλύτερες του κλάδου πρώτων υλών και των ενεργειών ενεργείας.

Στην Ιαπωνία, που αποτελεί περίπου το 60% της αξίας του περιφερειακού δείκτη, ο Nikkei 225, υποχώρησε 1,7%, φθάνοντας στις 16.818,97 μονάδες. Οι μετοχές της Sony όδευαν να σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε τρία χρόνια.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,5%. Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε 2,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της Ασίας. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,5% αντιστρέφοντας την υποχώρηση 1,9% που σημείωνε. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της China Merchants Bank Co.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,27%, στο 5,85% και ζήτηση από τις τράπεζες της χώρας να περιορίσουν τον δανεισμό για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.

Οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγή, όπως του πετρελαίου, του χαλκού, του ψευδαργύρου και του αλουμινίου, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κίνας.

Οι τιμές του χαλκού που υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, υποχώρησα έως 3,6% από τα επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο, ενώ του αργού πετρελαίου υποχώρησε έως 1,6% στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα