Σοκ από την Κίνα

Θετικά στις δηλώσεις του Μπερνάνκι η Wall Street
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 00:01

ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ σοκ αποτυπώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, μετά την απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, αλλά η Wall Street αντέδρασε θετικά στις δηλώσεις του Μπερνάνκι που συνέστησαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να τερματίσει σύντομα τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων.

Οι μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα ήταν πρωταγωνιστές στις απώλειες καθώς η αύξηση των κινεζικών επιτοκίων πυροδότησε ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης από την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου και μείωση των εταιρικών κερδοφοριών.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ν. Γκαργκάνας δήλωσε ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα, πυροδοτώντας προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Μερικοί επενδυτές θεώρησαν αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες ως μια δικαιολογία για να κλειδώσουν κέρδη που αποκόμισαν εν μέσω του κύματος ενθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων και της φρενίτιδας εξαγορών που οδήγησαν τους βασικούς δείκτες στα υψηλότερα πενταετίας.

Οι δείκτες μετά το αρχικό σοκ από την Κίνα, περιόρισαν τις ζημιές τους όταν ακολούθησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπερνάνκι, o οποίος μίλησε περί τερματισμού των αυξήσεων του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,56% στις 1.383,2 μονάδες ανακάμπτοντας από τα αρχικά χαμηλά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Απριλίου 2006.

Πτώση 3,9% κατέγραψε ο τίτλος της DaimlerChrysler, καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών τουλάχιστον ενισχύθηκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς η Honda αύξησε το μέρισμά της και οι Daiwa Securities Group και Advanced Semiconductor Engineering ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific ενισχύθηκε κατά 0,3%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Δεκεμβρίου 1989. Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν τα χρηματιστήρια της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ν. Κορέας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,34%, στις 17.114,54 μονάδες.

NAΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα