Κίνα: Περαιτέρω μέτρα, μετά την αύξηση των επιτοκίων

Για τον περιορισμό των επενδύσεων εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 07:10

ΕΠΙΠΛΕΟΝ μέτρα, μετά την απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στην οποία προχώρησε χθες, ενδέχεται να λάβει η Κίνα, για να περιορίσει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες και το real estate στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Ο διοικητής της People's Bank of China, Zhou Xiaochuan, ενδέχεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού ξανά φέτος, σύμφωνα με τους τέσσερις από τους επτά οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Επίσης η τράπεζα επέβαλε στις δανείστριες, να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα, καθώς οι αρμόδιες αρχές θέτουν περιορισμούς στη χρήση γης από τις βιομηχανίες, καθώς και στο real estate, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού στον κόσμο και η δεύτερη κατανάλωσης πετρελαίου, προσπαθεί να περιορίσει την έκρηξη των επενδύσεων, για την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι αποτελεί κίνδυνο για αιφνίδια συρρίκνωση της οικονομίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών, στην οποία βασίζεται για τη διατήρηση της ανάπτυξης, καθώς η Κίνα περιορίζει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 0,27% στο 5,85%, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2004, ζητώντας από τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα