Tην ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, «η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με τον προϋπολογισμό του 2019 να αποκλίνει από τη γραμμή της λιτότητας. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια η Ελλάδα ψήφισε έναν προϋπολογισμό χωρίς να υπάγεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης».
Η Γερμανίδα αρθρογράφος διερωτάται αν μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα διαγράψει η Ελλάδα ανοδική πορεία, κάνοντας λόγο για αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο και για τα 33 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν το 2018 τη χώρα και «πιθανώς έβαλαν και αυτοί το μερίδιό τους» για την υπέρβαση των στόχων.
Η Neues Deutschland αναφέρει ότι «στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,9% και η ανεργία να υποχωρήσει από 20% σε 16,7%». Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «η λιτότητα εφαρμόζεται ακόμη, όμως θα πρέπει να είναι λιγότερο επώδυνη -αυτό φαίνεται να είναι το μήνυμα».
Καταδίκη της Ελλάδας για εφαρμογή της Σαρίας
Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρεται στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) για διάκριση σε βάρος μουσουλμάνων της Θράκης λόγω χρήσης του ισλαμικού δικαίου της Σαρίας σε υπόθεση κληρονομικού δικαίου.
«Η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή εφάρμοσε τη Σαρία», γράφει σε σύντομο δημοσίευμά της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk στην ιστοσελίδα της και προσθέτει: «Στην περιοχή της δυτικής Θράκης, εφαρμόζεται η Σαρία σε περιορισμένο βαθμό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση άσκησε προσφυγή μια Ελληνίδα χήρα, η οποία επρόκειτο να κληρονομήσει το σύνολο της περιουσίας του συζύγου της. Οι αδελφές του συζύγου προσέβαλαν τη διαθήκη με το επιχείρημα ότι ο αδελφός τους ανήκε στη μουσουλμανική μειονότητα. Κατόπιν αυτού η δικαιοσύνη (σ.σ. ο Άρειος Πάγος) έκρινε ότι ισχύει το ισλαμικό δίκαιο. Συνέπεια αυτού ήταν να απολέσει η χήρα τα 3/4 της διαθήκης».
Όπως επισημαίνει η Γερμανική Ραδιοφωνία, «το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι το ελληνικό κράτος, με τη χρήση της σαρίας, παραβίασε την αρχή της μη διάκρισης».
«Έγινε χρήση της Σαρίας σε υπόθεση αστικού δικαίου: η Ελλάδα καταδικάστηκε», γράφει στην ιστοσελίδα της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Το δημοσίευμα περιγράφει σύντομα το χρονικό της συγκεκριμένης υπόθεσης και επισημαίνει: «Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η Ελλάδα είναι πράγματι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου μπορεί να γίνει μερική χρήση της Σαρίας. Συγκεκριμένα στη δυτική Θράκη. […] Εκεί ζει ως συνέπεια της εκατοντάδων ετών οθωμανικής κυριαρχίας και μια μουσουλμανική μειονότητα. […] Από το 1923 ισχύει, εφόσον παραστεί ανάγκη και σε περιορισμένο πλαίσιο, και η Σαρία».