Γιατί οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη Huawei και πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 13:26
REUTERS/Hannibal Hanschke

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο την Huawei, σε μία ιδαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αποκαλύπτοντας ότι είναι αποφασισμένη να βάλει φρένο στην «επέλαση» των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών. Φαίνεται μάλιστα πως δεν είναι μόνη σε αυτή τη μάχη. Οι Βρυξέλλες δια στόματος του Επιτρόπου Τεχνολογίας προειδοποίησαν πως η Ευρώπη «θα πρέπει να φοβάται την Huawei» και τη δύναμή της και η Ιαπωνία φέρεται έτοιμη να σταματήσει τις αγορές εξοπλισμού τόσο από τη συγκεκριμένη εταιρεία όσο και από τη ZTE. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι εάν η Κίνα θα τολμήσει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. 

Πόσο σημαντική είναι η Huawaei; 

Αν και ο Καναδάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei (και κόρης του ιδρυτή της), που ήρθε ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, είναι σαφές πως η εξέλιξη συνιστά πολιτική επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης να εντείνει την πίεση στο Πεκίνο. Και δεν το κάνει με μία τυχαία εταιρεία φυσικά. Η Huawei είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής έξυπνων κινητών, πίσω από τη Samsung και με την αμερικανική Apple να βλέπει την πλάτη της. Με λίγα λόγια είναι το μεγαλύτερο «sucess story» της Κίνας στην διεθνή επιχειρηματική σκηνή, όπως σχολιάζει και η WSJ. 

H εταρεία απασχολεί περισσότερους από 180.000 εργαζομένους ανά τον πλανήτη και έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Αφρική και Αμερική. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το Παρίσι κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος απότις Βρυξέλλες. Δεν μίλησε για πιθανούς κινδύνους και απειλές για την εθνική ασφάλεια, αλλά για «καλοδεχούμενες επενδύσεις» του κινεζικού γίγαντα. Παράλληλα και η Βρετανία φέρεται να πίεσε μεν την Huawei να δεχθεί συγκεκριμένους κανόνες, αλλά να είναι μάλλον έτοιμη να της δώσει το πράσινο φως για να αναπτύξει δίκτυο 5G στη χώρα.  

Οι ΗΠΑ, που το καλοκαίρι οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την ZTE,  κατηγορούν τις κινεζικές εταιρείες για κατασκοπία μέσω εξοπλισμού τους, που χρησιμοποιείται σε κρίσιμες για την ασφάλεια υποδομές. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συμμερίζονται τον φόβο και έχουν επίσης απαγορεύσει την ανάπτυξη δικτύων 5G στο έδαφός τους. Αν οι κινεζικοί κολοσσοί αποκλειστούν και από την Ιαπωνία ή τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Τι ζυγίζει το Πεκίνο

Η Κίνα έχει αντιδράσει έντονα στη σύλληψη, αλλά μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος την οργή της για την απόφαση αυτή και να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, που άρχισαν μετά το ραντεβού Τραμπ και Σι στο Μπουένος Άιρες, ή εάν θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι κινήσεις της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι άλλες κορυφαίες οικονομίες θα συστρατευθούν με τις ΗΠΑ ή θα τηρήσουν αποστάσεις. 

Εάν απαντήσει με κυρώσεις ή έρευνες κατά των αμερικανικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της, η ρήξη με την Ουάσιγκτον θα είναι αναπόφευκτη και θα ενεργοποιήσει πιθανότατα την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Το Bloomberg Εconomics υπολογίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση η κινεζική οικονομία θα κατέβαζε ταχύτητα, αναπτυσσόμενη με ρυθμούς 5% το 2019 από 6,6% φέτος. 

Το οικονομικό πλήγμα είναι υπολογίσιμο. Αλλά ο Σι δεν ακούει μόνο τους οικονομικούς συμβούλους. Στενοί συνεργάτες του Κινέζου προέδρου φέρονται να έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ήδη στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τραμπ οι υποχωρήσεις φανέρωσαν «αδυναμία» εκ μέρους του «δράκου». Εάν λοιπόν αφήσει και το περιστατικό αυτό να περάσει χωρίς αντίδραση, θα επιτρέψει, όπως προειδοποιούν, στις ΗΠΑ να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη δύναμη. Όπως αναφέρει το Bloomberg ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν συγκρίσεις με τη δυναστεία Τσινγκ και τον «αιώνα της ταπείνωσης».  

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα θελήσει να δράσει μόνος, αλλά θα επιδιώξει συμμαχίες. Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι μία δύναμη, στην οποία θα βρει στήριγμα. Σχολιάζοντας τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για μία «απόδειξη της υπεροπτικής στάσης» των ΗΠΑ. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα