Κίνα: Κατεβάζουν ταχύτητα εξαγωγές και εισαγωγές

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 11:37
UPD:11:37
REUTERS/BRIAN SNYDER

Shipping containers, including one labelled "China Shipping," are stacked at the Paul W. Conley Container Terminal in Boston, Massachusetts, U.S., May 9, 2018. REUTERS/Brian Snyder

Πιο αδύναμη των προβλέψεων ήταν η εικόνα τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών της Κίνας τον Νοέμβριο. Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και η επιβράδυνση της ζήτηση στο εσωτερικό δίνουν τροφή σε σενάρια, που θέλουν την κινεζική κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πακέτο μέτρων προς στήριξη της ανάπτυξης. Στόχος να αποφευχθεί μία «απότομη προσγείωση» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα, Σάββατο, στη δημοσιότητα από τις κινεζικές τελωνειακές αρχές, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 5,4%. Πρόκειται για την πλέον αδύναμη επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχαν σημειώσει πτώση 3% και έρχεται κόντρα στις προβλέψεις για αύξηση των εξαγωγών κατά 10%. 

Τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν μόλις κατά 3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016, έναντι προβλέψεων για άνοδο της τάξης του 14,5%.

Τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές εξαγωγές αυξάνονταν δυναμικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της προσπαθειας των ΚΙνέζων παραγωγών να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό πριν ενεργοποιηθούν νέοι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον σε διάστημα 90 ημερών από τη συνάντηση των Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ στο Μπουένος Άιρες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα