Aνοδος 4%, στο limit up ο χαλκός στη Σαγκάη

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 07:11

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς οι απεργίες σε ορυχεία μείωσαν τις προμήθειες και ώθησαν τα επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά του μετάλλου.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Ιουλίου, τα συμβόλαια που άνοιξαν σήμερα με τη μεγαλύτερη απόδοση και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, σημείωσαν άνοδο έως 2.690 γιουάν ο μετρικός τόνος και στο ημερήσιο όριο του 4%, φθάνοντας στα 70.010 γιουάν (8.739 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάη ήταν κλειστό την εβδομάδα που πέρασε για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι τιμές του χαλκού στο London Metal Exchange, σημείωσαν άνοδο 9,5% την περασμένη εβδομάδα και άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 7.800 δολ. ο τόνος στις 5 Μαΐου.

Εννέα από τους 11 διαπραγματευτές, αναλυτές και επενδυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 4 και τις 5 Μαΐου, είπαν ότι ο χαλκός θα σημειώσει άνοδο και δύο ανέφεραν ότι η τιμή του θα κινηθεί πτωτικά. Η απεργία που άρχισε στις 24 Μαρτίου στην Grupo Mexico SA, την έβδομη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στον κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας του ορυχείου La Caridad. Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Falconbridge Ltd. βελτίωσε την προσφορά της προς τους εργαζομένους, στο ορυχείο της Lomas Bayas στη Χιλή, σε μια προσπάθεια να μην απεργήσουν.

Ο χαλκός κινήθηκε ανοδικά καθώς οι κερδοσκόποι προχώρησαν στην αγορά του μετάλλου και άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, πιστεύοντας ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις αντίστοιχες σε μετοχές και ομόλογα.

Οι επενδύσεις σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ενδέχεται να αυξηθούν στα 110 δισ. δολ. φέτος, από 80 δισ. δολ. το 2005, αγγίζοντας τα 120 δισ. δολ. έως το 2008, σύμφωνα με την Barclays Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα