Στα υψηλότερα επτά μηνών το γιέν έναντι του δολαρίου

Καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην Ιαπωνία
Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 07:37

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ αναρριχήθηκε το γιέν, μετά την άνοδο των λοιπών ασιατικών νομισμάτων, καθώς ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, σηματοδότησε την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, αφού η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται.

Το γιέν ενδέχεται να σημειώσει φέτος άνοδο 5,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η Ιαπωνία θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της από τα επίπεδα κοντά στο μηδέν που βρίσκονται σήμερα, καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε ότι μάλλον θα σταματήσει να τα αυξάνει. Κυβερνητική έκθεση στις 5 Μαΐου, έδειξε, ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από ότι προβλεπόταν τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι διαπραγματευτές να πιστεύουν λιγότερο ότι η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της αυτήν την εβδομάδα.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 111,79 έναντι του γιέν στις 11:10 π.μ. στο Τόκυο από 112,58 που ήταν αργά στη Ν. Υόρκη στις 5 Μαΐου. Το αμερικανικό νόμισμα, υποχώρησε έως τα 116,64 γιέν και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Εναντι του ευρώ το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2723 από 1,2727 δολ. που ήταν την περασμένη εβδομάδα, όταν άγγιξε το 1,2765 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαΐου.

Το γιέν και το ουόν της Ν. Κορέας, σημείωσαν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 16 κυριοτέρων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Κλειστές ήταν οι αγορές στην Ιαπωνία τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες, λόγω του εορτασμού της Χρυσής Εβδομάδας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, είπα ότι το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ είναι απογοητευμένο με την Ιαπωνία που δεν επιτρέπει την ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματός της, μετά την τελευταία συνάντηση του G-7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο) κατά την οποία ζητήθηκε η ισχυροποίηση των ασιατικών νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα