Σημαντική αύξηση του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες

Στο πρώτο δίμηνο του έτους
Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 15:45

Με ταχύτατο ρυθμό αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες στο πρώτο δίμηνο του έτους έφθασε τα 70,36 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 29,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο που παρατηρήθηκε στις χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων, αλλά και σε αυτές που συνδέονται με την καταναλωτική πίστη.

Πιο συγκεκριμένα, στη στεγαστική πίστη, παρά τα φορολογικά μέτρα που ισχύουν από την αρχή του έτους (ΦΠΑ στα ακίνητα) η ζήτηση των στεγαστικών δανείων παρέμεινε αμετάπτωτη. Συγκεκριμένα οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων σημείωσαν τον Φεβρουάριο αύξηση κατά 33,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, υπερέβη τα 47 δισ. ευρώ.

Στην καταναλωτική πίστη το συνολικό υπόλοιπο των δανείων, των τιτλοποιηθέντων συμπεριλαμβανομένων, διαμορφώθηκαν σε 22,6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση των χορηγήσεων κατά 28,3%. Αξιοσημείωτος είναι ο αλματώδης ρυθμός με τον οποίον αυξήθηκαν οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά (47,4%) και των προσωπικών δανείων κατά 44,5%.

Στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος περικλείει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εμφάνισαν επιτάχυνση τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 17,5%, από 16,3% που ήταν ο ετησιοποιημένος ρυθμός αύξησής τους τον Ιανουάριο. Οι δανειοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις σημείωσαν αύξηση 9,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό αύξησης είχε διαμορφωθεί στο 7,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα