Dubai Ports Worldwide: Ανάπτυξη λιμανιού στο Τυμπάκι

Στους Οργανισμούς Λιμένα Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης και το Τυμπάκι στελέχη της εταιρείας με τον ΥΕΝ
Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 15:19
UPD:16:22

Τους Οργανισμούς Λιμένα Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης και το Τυμπάκι, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μαζί με στελέχη της εταιρείας Dubai Ports Worldwide και της Αγγλικής P&O Ports, σε συνέχεια των συναντήσεων και των επαφών που είχαν πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι με τις αρμόδιες αρχές και επιχειρηματίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

Η Dubai Ports Worldwide εξετάζει την προοπτική να αξιοποιήσει τις υποδομές για την ανάπτυξη λιμανιού στο Τυμπάκι, σε έκταση 8.500 στρεμμάτων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, η επένδυση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να συνδυάσει και αερομεταφορά, αφού στο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση αεροδιαδρόμου 3,5 χιλιομέτρων.

Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ είναι να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για συνεργασία με όλες τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Οι συζητήσεις που αφορούν στο λιμάνι του Πειραιά, για το οποίο έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον η αραβική πλευρά, περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη επενδύσεων στη Δραπετσώνα, στο χώρο των Λιπασμάτων, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Διεθνές Εμπορο-ναυτιλιακό Κέντρο.

Εξάλλου, κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, θα ανακοινωθεί επίσημα η κατασκευή του προβλήτα 6, που εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, από χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα 6 δισ. ευρώ με προνομιακό επιτόκιο 3,2% σταθερό για 25 χρόνια και πενταετή έως επταετή περίοδο αποπληρωμής.

Όπως είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, «σε αυτό το περιβάλλον νομίζω ότι είναι μοναδική ευκαιρία να καταστήσουμε την Ελλάδα το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική. Να γίνει η Ελλάδα και η Κρήτη βεβαίως, αφού κοιτάζουμε να αναπτύξουμε το λιμάνι του Τυμπακίου, το μέρος εκείνο όπου τα εμπορεύματα από την Μέση Ανατολή, από την Απω Ανατολή, από την Κίνα θα σταματούν στην Κρήτη για να γίνεται η διαμετακόμισή τους σε όλη τη Μεσόγειο, σε όλη τη Νότιο Ευρώπη».

Σε ερώτηση εξάλλου αν υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη χώρα εκτός από την Κίνα, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με όλες τις εταιρείες του κόσμου. Θέλουμε η Κρήτη, τα λιμάνια της, η Ελλάδα να είναι το κέντρο των εξελίξεων στην αναπτυξιακή αυτή διαδικασία. Όπως ξέρετε έχουμε τα Ποσειδώνια στις αρχές Ιουνίου, και πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης της Κίνας και άλλων χωρών, θα έρθουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για την ανάπτυξη ελληνικών λιμανιών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα