Αλμούνια: Διαρθρωτικά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση

Εφικτή η μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% αλλά η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι η μείωση είναι μόνιμη και σταθερή
Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 15:49
UPD:15:54

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι εφικτή, ωστόσο για να είναι μόνιμη και να βγει η χώρα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν διαρθρωτικού τύπου μέτρα.

Αυτό τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την οικονομία των χωρών μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Επίτροπος, η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι εφικτή και ως εκ τούτου η Ελλάδα ανταποκρίνεται στη σύσταση του Ecofin που την είχε καλέσει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειωθεί το ελληνικό έλλειμμα κάτω από το 3% εντός του 2006.

Ο ισπανός Επίτροπος σημείωσε ωστόσο ότι για να βγει μια χώρα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να αποδείξει ότι η μείωση του ελλείμματος, την οποία έχει επιτύχει, θα είναι μόνιμη και σταθερή.

Σε ό,τι αφορά το 2007, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ώστε η μείωση του ελλείμματός της να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερωθεί επί των μέτρων αυτών το φθινόπωρο, οπότε θα καταρτιστεί το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2007.

Τέλος, ο Χ.Αλμούνια δήλωσε ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2007 θα πρέπει να βασιστεί σε διαρθρωτικού τύπου και όχι σε εφάπαξ μέτρα. «Για να συνεχιστεί η πτωτική τάση του ελλείμματος και να βγει η Ελλάδα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν διαρθρωτικού τύπου μέτρα», τόνισε ο Επίτροπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα