Ναυπηγεία Ελευσίνας: Παράδοση πυραυλάκατου στο Π.Ν.

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 16:03

Την τρίτη πυραυλάκατο, από τις πέντε που κατασκευάζουν για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, παρέδωσαν σήμερα στην ηγεσία του τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Πρόκειται για την Πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης» στην οποία υψώθηκε η Ελληνική Σημαία, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής ¶μυνας κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, της Ηγεσίας του Π.Ν. το οποίο εκπροσώπησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Δ. Γούσης, και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Π. Λιαπάκης.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος Η. Σιωνίδης, Βουλευτές, Νομάρχες και Δήμαρχοι, και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Το πρόγραμμα κατασκευής των πυραυλάκατων τύπου SUPER VITA, εκτελείται καθ΄ ολοκληρίαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τεχνολογία και σχεδιασμό που παρεχώρησε η Βρετανική εταιρεία Vosper. Η παράδοση της πρώτης Πυραυλακάτου έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, και της δεύτερης στο τέλος Φεβρουαρίου.

Με την ομιλία του στην τελετή παράδοσης, ο Πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Νίκος Ταβουλάρης, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η επιχείρηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Π.Ν., και στις ευκαιρίες που προσφέρει αυτό στην εγχώρια βιομηχανία, στην απασχόληση και στην απόκτηση τεχνογνωσίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «καλλιεργείται σκόπιμα από ορισμένους η εντύπωση ότι η ναυπηγική μας βιομηχανία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε προγράμματα προηγμένης τεχνολογίας και ότι πρέπει να περιορίζεται σε δευτερεύουσες εργασίες. Πρόκειται για μία τελείως λανθασμένη εντύπωση. Εντύπωση που έχει βαρύτατες συνέπειες όταν υπάρχει σε επίπεδα λήψης αποφάσεων για τα ναυπηγικά προγράμματα του Π.Ν.

«Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας», συνέχισε ο κ. Ταβουλάρης, «με την παράδοση μέχρι στιγμής 7 πλοίων στο Π.Ν., αποδείξαμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη ναυπήγησης πολεμικών πλοίων υψηλής τεχνολογίας».

«Αναμένουμε ότι το ΚΥΣΕΑ θα μας δώσει τον πρώτο λόγο στο ναυπηγικό μέρος του προγράμματος των νέων Φρεγατών αναγνωρίζοντας την επίδοση μας στα μέχρι σήμερα Προγράμματα και την καθοριστική συμβολή μας στην αναβίωση και εκσυγχρονισμό της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Είναι κάτι που το δικαιούμεθα. Και επιτρέψατε μου να τονίσω ότι η λύση που θα δοθεί στο Πρόγραμμα των Φρεγατών θα καθορίσει και το μέλλον και τη μορφή του συνόλου της ναυπηγικής βιομηχανίας της Χώρας. Και βεβαίως και τις εξαρτήσεις της όπως και εμμέσως αυτές του Π.Ν. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μία απλή επιλογή του Α ή Β τύπου πλοίου».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι πυραυλάκατοι SUPER VITA, που σταδιακά εντάσσονται στις μονάδες κρούσης του Π.Ν., θεωρούνται από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά σκάφη. Πέραν των ναυτικών συστημάτων, ενσωματώνουν Ηλεκτρονικό Σύστημα Μάχης, Πυραυλικό και Αντιπυραυλικό Σύστημα, Πυροβόλα Όπλα, Σύστημα Επικοινωνίας και Ναυσιπλοΐας, Συστήματα προστασίας από Ραδιοβιοχημικά όπλα, και Σύστημα Διαχείρισης Μάχης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα