Ινδονησία: Μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 09:23

ΣΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, μετά από έξι αυξήσεις από τον Αύγουστο, καθώς επιδιώκει να αποτρέψει την οικονομική συρρίκνωση, προχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας.

Η Bank Indonesia μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 12,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διοικητή της, Burhanuddin Abdullah, προς τους δημοσιογράφους στη Τζακάρτα.

Για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, απαιτείται η μείωση του κόστους δανεισμού, μετά την αποτυχία των προσπαθειών του προέδρου της χώρας, Susilo Bambang Yudhoyono να αυξήσει τις δαπάνες ανάπτυξης. Η οικονομία ύψους 276 δισ. δολ. σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 4,3%.

Τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενδέχεται να αναζωογονήσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις σε μία οικονομία, για την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Τον Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία της Ινδονησίας θα συρρικνωθεί στο 5,5% φέτος από 5,6% που ήταν το 2005.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν στα 15,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 15,7% τον Μάρτιο. Αυτή, ήταν η μικρότερη άνοδο των τιμών από τον Σεπτέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μέχρι τα τέλη του έτους από 7% έως 8%.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2005, η Bank Indonesia, αύξησε έξι φορές το κόστος δανεισμού, για να στηρίξει το νόμισμα και για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η ρουπία φέτος έχει σημειώσει άνοδο 12,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, βοηθώντας έτσι στη μείωση του κόστους εισαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα