Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 09:23

Ινδονησία: Μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

ΣΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, μετά από έξι αυξήσεις από τον Αύγουστο, καθώς επιδιώκει να αποτρέψει την οικονομική συρρίκνωση, προχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας.

Η Bank Indonesia μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 12,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διοικητή της, Burhanuddin Abdullah, προς τους δημοσιογράφους στη Τζακάρτα.

Για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, απαιτείται η μείωση του κόστους δανεισμού, μετά την αποτυχία των προσπαθειών του προέδρου της χώρας, Susilo Bambang Yudhoyono να αυξήσει τις δαπάνες ανάπτυξης. Η οικονομία ύψους 276 δισ. δολ. σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 4,3%.

Τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενδέχεται να αναζωογονήσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις σε μία οικονομία, για την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Τον Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία της Ινδονησίας θα συρρικνωθεί στο 5,5% φέτος από 5,6% που ήταν το 2005.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν στα 15,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 15,7% τον Μάρτιο. Αυτή, ήταν η μικρότερη άνοδο των τιμών από τον Σεπτέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μέχρι τα τέλη του έτους από 7% έως 8%.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2005, η Bank Indonesia, αύξησε έξι φορές το κόστος δανεισμού, για να στηρίξει το νόμισμα και για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η ρουπία φέτος έχει σημειώσει άνοδο 12,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, βοηθώντας έτσι στη μείωση του κόστους εισαγωγών.