Market Beat: Σήμερα κάποιοι σίγουρα θα ρευστοποιήσουν και άλλοι θα αγοράσουν φθηνά

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 09:52
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Κακά τα ψέματα η αγορά είναι σκάφος προσανατολισμένο σε κίνηση εντός υδάτων με υψηλή νευρικότητα και αποτελεί πόλο έλξης, για όσους φιλοδοξούν να γίνουν μάγοι στη διαχείριση της μεταβλητότητας. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Παρά την απουσία άξιου προς εκμετάλλευση ποσοστού ιδιωτών επενδυτών, οι αγορές κινούνται τακτικά κόντρα στις εκτιμήσεις της αγοραίας συναίνεσης. Αν κρίνουμε από την έκπληξη της στήλης, αλλά και αυτή που αισθάνθηκαν οι εγχώριοι αναλυτές. Καθώς  το πρωί της Πέμπτης κανένας δεν «έβλεπε» τέτοια εξέλιξη (ΓΔ +2,50%) ως πιθανή. Δεν είναι λοιπόν οι ισχυροί που προκαλούν αναταράξεις και ξαφνικές ανατροπές στην πορεία των τιμών για να αρπάξουν τα χρήματα των αδυνάτων ιδιωτών. Είναι η φύση της αγοράς, το ταμπλό δηλαδή, που από την ώρα που αρχίζει να λειτουργεί τα πάντα είναι δυνατά και ταυτόχρονα αδύνατα. Οι απορίες και τα ερωτήματα θα λάβουν απαντήσεις μετά και τις δημοπρασίες σήμερα.

Η εβδομάδα που θα ακολουθήσει έχει μεγάλη πιθανότητα να σφραγιστεί από μεγάλη νευρικότητα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ Κίνας στο παρασκήνιο της συνόδου του G20 στο Μπουένος Άιρες το Σαββατοκύριακο. Αλλά η 30η Νοεμβρίου δεν είναι σημαντική μέρα μόνο για αυτή την έκτακτη για την χρηματιστηριακή παράδοση συνάντηση.  Η 30η Νοεμβρίου, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πέρα από το ημερολογιακό κλείσιμο μήνα, ταυτίζεται και με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίων αρκετών ξένων Θεσμικών. Κατ΄ εξαίρεση φέτος ταυτίζεται και με την καταληκτική ημερομηνία εκροών για τους Δείκτες MSCI, των οποίων οι πρόσφατες αλλαγές έπληξαν κυρίως τον Τραπεζικό κλάδο και την ατμόσφαιρα των συναλλαγών γενικότερα.

Στην 13η σύνοδο των "G20" στo Μπουένος Άιρες θα στραφούν όλα τα βλέμματα για τις αποφάσεις σχετικά με την αποκλιμάκωση του Σινο - Αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Τυχόν αποτυχία στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, ή ακόμα χειρότερα μια αύξηση των εμπορικών δασμών, θα επηρεάσει άμεσα και αρνητικά, όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες Χώρες, αλλά την παγκόσμια ανάπτυξη συνολικά.

Με καλύτερους, έναντι της Τετάρτης, ρυθμούς συναλλαγών, η αγορά εμφάνισε στο πρώτο ημίωρο τιμές για τον ΓΔ πάνω από τις 606 μονάδες. Η εικόνα των μεταβολών των τραπεζικών blue chip αποκάλυψε αυτό που αποτελεί εκτίμηση της στήλης επί μέρες. Χωρίς χρήση φρέσκου χρήματος, οι διαχειριστές με συγκεκριμένη επενδυτική φιλοσοφία, κυνηγοί κέρδους από κινήσεις εξαιρετικά μικρού ορίζοντα, ρευστοποιούν μετοχές του χαρτοφυλακίου τους για να αποκτήσουν «δικαίωμα συμμετοχής» στα στοιχήματα για τις εκποιήσεις της Παρασκευής.

Οι ισχυροί θεσμικοί σε συνεργασία με τους market makers, έκαναν την εμφάνισή τους χθες μετά τις 12:20 και έδειξαν με το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον τους, ότι έχουν μοιραστεί μεταξύ των ισχυρών οι ρόλοι για τη μέρα των αναγκαστικών εκποιήσεων.

Ο  Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ μετά το πέρας της συνόδου σημείωσε: «Η σημερινή, τεχνική, αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη εικόνα της Χρηματαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας, αποτελεί απλώς μια αναγκαία αναλαμπή στην πρόσφατη πίεση των αποτιμήσεων" επισημαίνει.

Η αυριανή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα για 3 λόγους».

Καθησύχασε πολύ, τους επενδυτές οι οποίοι σχετίζονται με αδύναμα τμήματα ανάλυσης, η έκθεση της Moody’s που αξιολόγησε το σχέδιο πρόταση της ΕΚΤ για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι διάσημοι επενδυτικοί Οίκοι έχουν μεν δυνατά τμήματα ανάλυσης, αλλά και εξίσου δυνατά συμφέροντα επί συγκεκριμένων τίτλων ή κλάδων. Συνεπώς οι αγοραίοι λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις τους, αλλά δεν τις εμπιστεύονται όσο αυτές των Οίκων Αξιολόγησης. Η δε προβολή στο μέλλον, που έδωσε μείωση των μη εξυπηρετούμενων την περίοδο 2021 -2022 στο 10% εντός του ισολογισμού τους, από περίπου 48% τον Ιούνιο του 2018, ήταν καύσιμο ανόδου για τον ΓΔ, μέσω τραπεζών.  Έτσι ξεπέρασε άνετα το επίπεδο των 610 μονάδων, αλλά «σεβάστηκε» τις 619 σε κλείσιμο χτυπώντας τις 620,3 μονάδες ως ανώτερο μέρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δίνοντας τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων τριών ημερών. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, τα οποία δημοσιεύθηκαν το απόγευμα.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε την Τετάρτη πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι «ελαφρώς πιο κάτω» από την εκτίμηση για το επίπεδο που ούτε πιέζει ούτε ευνοεί μία υγιή οικονομία. Πολλοί επενδυτές εξέλαβαν την παρατήρηση αυτή ως σήμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις στο εξής δεν θα είναι τόσο επιθετικές όσο είχε αρχικά σχεδιάσει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη.

Αν και οι δηλώσεις Πάουελ έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες την Τετάρτη, την Πέμπτη οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,1% στις 25.339 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολίσθησε κατά 0,3%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη, επικράτησαν μικτά πρόσημα στις κυριότερες αγορές. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,5% και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε επίσης κέρδη 0,5%. Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη 0,2% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη 0,2%.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, και το Νοέμβριο συνέχισε την καθοδική του πορεία το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη. Αλλά, υποχώρησε λιγότερο από ότι αναμενόταν.

Το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ διολίσθησε στις 109,5 μονάδες το Νοέμβριο από 109,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 109 μονάδες.

Επιπλέον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία  διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Οι προβλέψεις αφορούσαν σε μέτρηση 2,3%, ενώ τον Οκτώβριο είχε φτάσει στο 2,4%. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΧΑ

Με ανοδική κίνηση και μεγάλο εύρος διακύμανσης προσέγγιση νέων αντιστάσεων 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σταθερή ανοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε θετικό πεδίο και ελάχιστο μέρας ήταν η τιμή ανοίγματος. Επίσης με την πάροδο του χρόνου διαρκώς αύξαναν τα κέρδη. Έτσι κατόρθωσε η αγορά να διατηρήσει την άρνηση για πτώση από την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη μέρα στη σειρά. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση πάνω από τις 610 μονάδες, απέναντι σε μια μετριοπαθή διάθεση για ρίσκο που επικράτησε σχεδόν πανευρωπαϊκά. Μετά από τιμές λίγο πάνω από τις 618 μονάδες ωστόσο, εμφανιζόταν ικανής κλίσης καθοδική κίνηση από τις 618 προς τις 615 μονάδες. Αλλά την τρίτη φορά μέσα στη σύνοδο που εμφανίστηκε νέο ανώτερο μέρας η υποχώρηση από τις 620,28 μονάδες σταμάτησε στις 619. Η τιμή ανοίγματος στις 604,97 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,9 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 620,28 μονάδες σημειώθηκε μετά από 6 ώρες και 9 λεπτά μετά την έναρξη. 

Το ελάχιστο στις 604,97 από 601,70 μονάδες ήρθε στο άνοιγμα. Υπολογίσιμες πιέσεις εμφανίστηκαν για λίγο από τις 14:26 ως τις 15:19. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 15:40 ως τις 17:20 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 618 και 620 μονάδων. Ήταν σύνοδος εντελώς διαφορετική έναντι της προηγούμενης, με μόνο κοινό, την καθοδική επίδραση των δημοπρασιών μετά το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 619,11. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε πίεση και τον έκλεισαν στις 618,16 από 603,11 την Τετάρτη, ορίζοντας κλείσιμο 2,12 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Τη σύνοδο σφράγισε το πολύ καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 11,558 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών έστω και μικρών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν μετά από μέρες σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και ικανό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που υποχώρησε 7 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,25%.

Ήταν σύνοδος χωρίς εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 604,97 από 601,70 ήταν 12,3 πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ανοδική έναρξη, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, αν και οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ άνοιξαν πτωτικά και πλάγια κατόπιν. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 618,16 μονάδες που ήταν 13,2 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,1 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με τριπλάσιο (15,3 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 5,0 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,671 από 45,007 δις ευρώ. Τρία blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήτοι ΤΙΤΚ -0,41%, ΜΟΗ -0,49%, και ΕΕΕ -0,19% ενώ 20 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+8,10% από -0,64%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,59% από 0,00% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο +4,21% από +2,15%, ΕΥΡΩΒ +13,03% από -1,80% και την ΠΕΙΡ στο +2,11% από -5,54%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,75% από -3,17%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 10) και δυο ΟΠΑΠ και ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,50% και έφθασε στις 618,16 από 603,11 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1633,34 από 1598,16 μονάδες με μεταβολή +2,20%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της περιορισμένης ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,359 από 30,604 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,558 από 1,486 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,921 από 32,729 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,718 από 1,234 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 33 των καθοδικών 34 από 46 και 29 από 35 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με μικρό καλάθι την κρίσιμη για τις Τράπεζες, λόγω MSCI, μέρα

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν σταθερά ανοδική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος αποτέλεσε και ελάχιστο μέρας και ήταν οι 1603,10 μονάδες. Το μέγιστο στις 1636,48 σημειώθηκε στις 16:39. Στις 17:00 κατέληξε στις 1632,69, ενώ το κλείσιμο ορίστηκε στις 1633,34 μονάδες με μεταβολή +2,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,852 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 1016 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1629,50, κατώτερο τις 1592,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1624,25 από 1598,25 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 62 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3867 από 3934 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 145 από 140.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4563 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 55102, της ΕΥΡΩΒ με 14586 και 1914 για την επόμενη σειρά, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 4671, και της ΙΝΛΟΤ ανήλθαν σε 1521. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 88.462 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 30.000 για ΙΝΛΟΤ, στα 20.000 για ΒΙΟ, στα 4.700 για ΜΟΗ, και στα 500 για ΕΧΑΕ. 

Από το σχόλιο του Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρουσιάζουμε την εκτίμησή του για τις Τράπεζες και τον δείκτη των παραγώγων: «Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την χθεσινή αντίδραση. Συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφευρίσκοντας "ευφάνταστες" λογιστικές λύσεις, όπως την πρόσφατη συγχώνευση Εurobank - Grivalia για να ξεφύγουν από την χρονική πίεση που υφίστανται. Η Αγορά θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Μην λησμονούμε ότι πριν από λίγα χρόνια ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, ξεπουλώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αποτελούσε "core business" (καθ’ υπόδειξη των Εποπτικών Αρχών) και μάλιστα εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.

Δεν λύνουν όμως το βασικό πρόβλημά τους, που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων, ή ταχύτερης είσπραξης - μείωσης των "κόκκινων" δανείων). Αντίθετα για πρώτη φορά από το 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια.

Έτσι ο δείκτης Τραπεζών παρά την σημερινή εκτόξευση του κατά 8,1%, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 465 μονάδες, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. H ζώνη των 475 - 480 μονάδων, αποτελεί την πρώτη αντίσταση. Μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 550 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 400 μονάδες αποτελούν την πρόσφατα δοκιμασμένη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

Έγκυρη ημερήσια διάσπαση άνω των 1630 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να επαναπροσεγγίσουμε την ζώνη αντίστασης των 1650 και 1670 μονάδων. Οι 1590 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1550.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η σημερινή, τεχνική, αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη εικόνα της Χρηματαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας, αποτελεί απλώς μια αναγκαία αναλαμπή στην πρόσφατη πίεση των αποτιμήσεων" επισημαίνει.

Η αυριανή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα για 3 λόγους.

Η 30η Νοεμβρίου, ως προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πέρα από το ημερολογιακό κλείσιμο μήνα, ταυτίζεται και με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίων για αρκετούς Ξένους Θεσμικούς. Κατ΄ εξαίρεση φέτος ταυτίζεται και με την καταληκτική ημερομηνία εκροών για τους Δείκτες MSCI, των οποίων οι πρόσφατες αλλαγές έπληξαν κυρίως τον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο.

Για τις Διεθνείς Αγορές η φετινή 30η Νοεμβρίου ταυτίζεται με την 13η σύνοδο των "G20" στo Buenos Aires και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αποκλιμάκωση του Σινο - Αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Τυχόν αποτυχία στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, ή ακόμα χειρότερα αύξηση των εμπορικών δασμών, θα επηρεάσει άμεσα και αρνητικά, όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες Χώρες, αλλά όλο το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα.

Η Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει εύθραυστη. Η Ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους λόγω της πίεσης από την συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από την Χώρα, αλλά και το υψηλό επιτόκιο του 10ετους ομολόγου. Το Αμερικάνικο 10ετες ομόλογο παραμένει άνω του 3%, παρά τις πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις του Powell. Επιπρόσθετα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μεταφέρθηκε ξανά στην Περιοχή της Κριμαίας και της Ουκρανίας, μέχρι να επανέλθει στα αλλά ανοικτά μέτωπα.

Μέσα σε όλα αυτά, τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπερφορολόγησης και άνευ αντικρίσματος παροχολογίας, διατηρώντας το 10ετες Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%.

Έτσι, επιμελώς αναβάλλεται κάθε προσπάθεια για έξοδο στις Αγορές, στο απώτερο άγνωστο μέλλον. Οι δημόσιες επενδύσεις για άλλη μια χρονιά υποεκτελούνται, οι Ιδιωτικοί μισθοί για πρώτη φορά από το 2014 έπεσαν περίπου -3,5%, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (μόνιμοι και μετακλητοί) συνεχίζουν να αυξάνονται και μαζί και το Δημόσιο χρέος, που αισίως έφτασε τα 323,38 δισ. ευρώ (6/2018).

Παρά τις μικρές μακροοικονομικές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρείται το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2,10% για το 2018.

Το "κερασάκι" στην εκρηκτική οικονομική Ελληνική "τούρτα", αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο που γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει ακόμα ο βαρύς φορολογικά Δεκέμβριος. Το "πετσοκομμένο" πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2018, στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.

O Γενικός Δείκτης, με την σημερινή αντίδρασή του, πρέπει να κρατήσει το επίπεδο των 618 - 620 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 640 - 650 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες, θα επιβαρύνει ξανά την ήδη, τεχνικά, αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των "short sellers" για τις 590 - 580 μονάδες.

Αντίστοιχα έγκυρη ημερήσια διάσπαση άνω των 1630 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να επαναπροσεγγίσουμε την ζώνη αντίστασης των 1650 και 1670 μονάδων. Οι 1590 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1550.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την ειδική βαρύτητα της 30ης Νοεμβρίου, ένεκα της ολοκλήρωσης των εκροών σε μετοχές που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI, παρά το σημερινό πανηγυρικό κλίμα, αναμένουμε την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης ως φίλτρο ασφαλείας, εφιστούμε την προσοχή των δυνητικών αγοραστών και διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση μέχρι την Δευτέρα. Επειδή αναφέρουμε συνεχώς, ότι ο εντοπισμός μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, θεωρούμε ότι η μετοχή της εταιρείας Μυτιληναίος, μετά την σημερινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τα επόμενα έτη, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μία από τις μακροπρόθεσμες επιλογές για τα επόμενα έτη. Έχοντας διορθώσει πάνω από 30% από τα πρόσφατα υψηλά, η διάσπαση των 7,65€ αποτελεί τεχνικό σημείο εισόδου.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά σήμερα Παρασκευή καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με επενδυτικά διλήμματα  πριν από μια κρίσιμη συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ των προέδρων  της Κίνας και των ΗΠΑ που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του καυτού εμπορικού πολέμου για το επόμενο έτος.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κυμάνθηκε μεταξύ θετικής και αρνητικής επικράτειας στις αρχές του εμπορίου, καθώς οι επιπλέον ενδείξεις επιβράδυνσης της βιομηχανίας της Κίνας έβλαψαν το συναίσθημα. Τελευταία ήταν λιγότερο από -0,1% και έχει αυξηθεί 2,7% για την εβδομάδα μέχρι τώρα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό μια ανάκαμψη από μια πρόσφατη απότομη βουτιά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei αυξήθηκε κατά 0,4%, αλλά αργότερα μεγάλωσαν τα κέρδη τους ενώ οι μετοχές της Κορέας μειώθηκαν αρχικά κατά 0,2%, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο της με μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση. Κατόπιν η πτώση μεγάλωσε και στις 08:00 δική μας ώρα ήταν -0,48%. Οι κινεζικές αγορές εμφάνισαν άνοδο 0,32% στο δείκτη των blue chip αλλά μικρή πτώση στους υπόλοιπους, παρά την έρευνα που δείχνει ότι η εργοστασιακή ανάπτυξη της Κίνας το Νοέμβριο σταμάτησε για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ασθενής αύξηση της παραγωγής ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα οικονομικής στήριξης κίνηση που αποτέλεσε παράγοντα που βοήθησε πρόσφατα να στηρίξει τα θρυμματισμένα κινεζικά χρηματιστήρια.

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται τώρα στις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του προέδρου των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα