Τραπεζικό «ξέσπασμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο +7,5% η μετοχή της Μυτιληναίος
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 14:53
UPD:14:53
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαστάσεις λαμβάνει το τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνδράμοντας την ελληνική αγορά στο να αναρριχηθεί σε επίπεδα άνω των 615 μονάδων.

Η έκθεση της Moody’s για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας, η συμφωνία της Alpha Bank για πώληση χαρτοφυλακίου NPLs και ακινήτων, αλλά και τα θετικά οικονομικά μεγέθη της Μυτιληναίος, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου οι αγοραστές να… βγουν μπροστά.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενισχύεται κατά 2,37% και διαμορφώνεται στις 617,39 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος -απόλυτος «πρωταγωνιστής» και σήμερα- ηγείται του ανοδικού momentum, και καταγράφει άνοδο της τάξης του 7%, με τη Eurobank να αυξάνεται κατά 8%, την Alpha Bank κατά 7%, την Πειραιώς κατά 5% και την Εθνική κατά 4,50%.

Το θετικό κλίμα για τις τράπεζες είχε διαφανεί από το πρωί, όταν ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε ως «credit positive» το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs, εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, χάρη στον περιορισμό του μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Alpha Bank για την πώληση μικτού χαρτοφυλακίου NPLs και ακινήτων οφειλετών, αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έδωσε την κατάλληλη ώθηση στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Παρά το ευοίωνο κλίμα, πάντως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί με τις τράπεζες, λόγω των τακτικών αναθεωρήσεων των δεικτών του MSCI, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος της αυριανής συνεδρίασης, έχοντας ως απόρροια την εκροή κεφαλαίων από τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδος στη μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία εκτινάσσεται άνω του 7,50% χάρη στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ετήσια κέρδη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το 2019. Εκ του σύνεγγυς ακολουθεί και η Grivalia, η οποία παρουσιάζει αύξηση κατά 5,50%

Θετική «ειδήσεις» έρχονται και από την αγορά των ομολόγων, με το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς να βελτιώνεται κατά 6,5 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%, ενώ το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς υποχωρεί κατά 5,7 μονάδες βάσης και διολισθαίνει στο 3,27%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα