Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται ο πιο «ψυχρός» μήνας για την αγορά του πετρελαίου εδώ και μία δεκαετία, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βύθιζε την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση και έκοβε την όρεξη για ενέργεια.
Λίγοι προέβλεπαν μία τέτοια εξέλιξη στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η τιμή του μπρεντ απογειωνόταν πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού πάνω από τα 76 δολάρια. Μάλιστα τότε πολλοί προειδοποιούσαν για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια, καθώς ήμασταν λίγο πριν από την ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν φαινόταν πρόθυμη να καλύψει το κενό.
Τελικά υπό την πίεση της Ουάσιγκτον (αλλά και χάρη στην ξεκάθαρη στήριξη που παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ στο βασίλειο των Σαούντ για την υπόθεση Κασόγκι) το Ριάντ άλλαξε στάση. Η παραγωγή του σκαρφάλωσε αυτόν τον μήνα σε επίπεδα ρεκόρ και οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι οι μειώσεις, τις οποίες έχει προαναγγείλει για τον Δεκέμβριο δεν θα είναι τόσο δραστικές ώστε να «μαζέψουν» από την αγορά την περίσσεια προσφορά. Προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων επί δέκα διαδοχικές εβδομάδες.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι τιμές έχουν βρεθεί σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος. Η τιμή του μπρεντ σήμερα κατέγραψε πτώση έως και τα 58,5 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει στη συνέχεια κοντά στα 59,5 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 50 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος κινείται κοντά στα 51 δολάρια.
Ακόμη και με την ανάκαμψη των τελευταίων ωρών, όμως, οι απώλειες από τις αρχές του μήνα ανέρχονται στο 23% και είναι οι μεγαλύτερες μηνιαίες από το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά και οι βασικοί παραγωγοί εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, θα συναντηθούν στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν πρόταση για νέο γύρο μείωσης της προσφοράς κατά 1 έως 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
naftemporiki.gr