Γιατί η Ελβετία βρίσκεται σε ύφεση

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 15:14
UPD:15:15
REUTERS/RUBEN SPRICH

Η ελβετική οικονομία, αναπάντεχα, κατέγραψε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του 2018, με τους επενδυτές να αποδίδουν αυτή την αρνητική τροπή στην κάμψη των εξαγωγών και στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με την στατιστική αρχή της χώρας, το ΑΕΠ της Ελβετίας συρρικνώθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο κατά 0,2%, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg για ανάπτυξη 0,4%.

«Η ισχυρή και αδιάληπτη ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας διεκόπη αιφνιδίως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σε γραπτή του δήλωση.

Και εξήγησε: «Η οικονομική υποχώρηση της Ελβετίας συνέβη την ίδια περίοδο που συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδίως στη Γερμανία».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση οφείλεται στην αδύναμη καταναλωτική ζήτηση τόσο από το εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη -τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Ελβετίας- φαίνεται πως έχει επιπτώσεις και στην κραταιά Ελβετία, της οποίας η οικονομία έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός στο γ’ τρίμηνο του 2018, για πρώτη φορά από το 2015, λόγω των αδύναμων επιδόσεων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα