Alpha Bank: Συμφωνία για πώληση NPLs και ακινήτων αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 14:22
UPD:14:28
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών, συνολικής αξίας 1,056 δισ. ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank.

Το deal συνάφθηκε με κοινοπραξία επενδυτικών κεφαλαίων υπό την Apollo Global Management, την LLC και τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η συναλλαγή αφορά χαρτοφυλάκιο:

  • Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και από κοινού με την εταιρία Alpha Leasing Α.Ε., αξίας 1 δισ. ευρώ
  • Μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών στην Ελλάδα, αξίας 56 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 337,1 εκατ. ευρώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 51 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το deal αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ συμβαδίζει πλήρως με το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Τη μεταβατική διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η «Cepal Hellas», η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται έως την 31η Δεκεμβρίου για το σκέλος των NPLs, και εντός του 2019 για το σκέλος των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank ενήργησε η Citigroup Global Markets, ενώ η White & Case LLP διατέλεσε διεθνής νομικός σύμβουλος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα