Καμπανάκι ΕΚΤ για τα ομόλογα των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 14:00
UPD:14:11
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Σαφές «καμπανάκι» για την Ιταλία, αλλά και τις υπόλοιπες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ελλάδα, έκρουσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μίας «άτακτης» εκτίναξης του κόστους δανεισμού.

Σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα θα συνεπάγεται αντίστοιχες αυξήσεις στα επιτόκια και των υπόλοιπων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

«Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους έχουν έρθει στο προσκήνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει ότι «οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς δημοσιονομικής προσαρμογής, ενδεχομένως θα θέσει το δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών - μελών σ' ένα μη βιώσιμο μονοπάτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019, έχει ήδη «στοιχίσει» στη γειτονική χώρα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί το προηγούμενο διάστημα ακόμη και στα επίπεδα του 3,8%.

Αντίστοιχη επιδείνωση, ωστόσο, έχει παρουσιάσει και το ελληνικό ομόλογο, το οποίο είναι το πρώτο που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Μάλιστα, κατά πολλούς -συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης- η ιταλική αναταραχή είναι η βασική αιτία μη επιστροφής της χώρας στις αγορές. 

«Οι αυξημένες εντάσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους, λόγω των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα» προειδοποίησε, για ακόμη μία φορά, η κεντρική τράπεζα.

Ενδείξεις... φούσκας στο real estate

Πέραν της Ιταλίας, η ΕΚΤ έκρουσε «καμπανάκι» και για την αγορά ακινήτων, η οποία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κινδύνους για την ευστάθεια της οικονομίας των κρατών της Ευρωζώνης.

«Το momentum στην αγορά ακινήτων υποδηλώνει ότι υπάρχουν ήπιες ενδείξεις για φαινόμενα υπερτιμήσεων» υποστήριξε η κεντρική τράπεζα, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι τα δεδομένα διαφέρουν ανάμεσα στις χώρες.

Αμερικανικοί κίνδυνοι

Ειδική μνεία έκανε και στη δημοσιονομική επέκταση των ΗΠΑ, η οποία -κατά την ίδια- δύναται να προκαλέσει αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Οι τελευταίες έχουν συσσωρεύσει υψηλές ποσότητες αμερικανικού χρέους και επομένως, είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε κάθε πιστωτικό κίνδυνο.

«Μία ταχύτερη από το αναμενόμενο, ομαλοποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, όπως και η συνεπαγόμενη ανατίμηση του δολαρίου, θα έχει ως απόρροια μία ανεξέλεγκτη και ευρεία αύξηση του κινδύνου στις αναδυόμενες αγορές» ξεκαθάρισε, ενδεικτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ, σ’ αντίθεση με τη Federal Reserve, έχει υιοθετήσει μία πιο συνετή πολιτική, διαβεβαιώνοντας ότι τα επιτόκια θα παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα