Συρρίκνωση του ΑΕΠ με ή χωρίς συμφωνία σημαίνει το Brexit

Μείωση από 3,9%, ή 100 δισ. λίρες ετησίως, έως 9,5%, ή 200 δισ. λίρες, με άτακτη έξοδο
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 10:00
UPD:14:15
REUTERS/TOBY MELVILLE

Οι νέες στατιστικές για τις επιπτώσεις του Brexit πέφτουν στο τραπέζι εν όψει της μάχης που ετοιμάζεται να δώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις 11 Δεκεμβρίου, που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Οι πιθανότητες μεταστροφής των αντιρρησιών βουλευτών φαντάζουν μηδαμινές.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Είτε με συντεταγμένο Brexit είτε με αποχώρηση από την E.E. χωρίς συμφωνία, η βρετανική οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση σε 15 χρόνια από σήμερα, εκτιμά μελέτη του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Με βάση το «καλό» σενάριο, το Brexit με συμφωνία, η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 3,9% μικρότερη έπειτα από 15 χρόνια, σε σχέση με το αν παρέμενε στην Ε.Ε. Αν όμως εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, τότε η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5%. Οι νέες στατιστικές για τις επιπτώσεις του Brexit πέφτουν στο τραπέζι εν όψει της μάχης που ετοιμάζεται να δώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις 11 Δεκεμβρίου, που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Οι πιθανότητες μεταστροφής των αντιρρησιών βουλευτών φαντάζουν μηδαμινές.

H έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποσά για τη ζημιά που θα υποστεί η βρετανική οικονομία, ανεξάρτητοι ωστόσο μελετητές υποστηρίζουν πως η πρόβλεψη για οικονομία μικρότερη κατά 3,9% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με 100 δισ. λίρες τον χρόνο μέχρι το 2030. Χωρίς συμφωνία οι επιπτώσεις θα είναι διπλάσιες, με το κόστος για την οικονομία να εκτιμάται σε 200 δισ. λίρες ετησίως.

Η έκθεση δεν αξιολογεί τις επιπτώσεις της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Μέι με τους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη Κυριακή. Συγκρίνει την πιθανή επίπτωση που θα έχουν οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο στην εξοχική κατοικία της κ. Μέι τον Ιούλιο, γνωστές ως «σχέδιο Τσέκερς» και οι οποίες παρουσιάστηκαν στη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης, με τα εναλλακτικά σενάρια μιας τύπου Νορβηγίας ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, μιας καναδικού τύπου συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία καν. Σύμφωνα με όλα τα σενάρια για το Brexit, το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι μικρότερο σε 15 χρόνια σε σχέση με αυτό το οποίο θα ήταν αν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε στην Ε.Ε.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με όλα τα πιθανά σενάρια το εθνικό εισόδημα θα μειωθεί αν η μετανάστευση από την Ευρώπη περιοριστεί από τα τρέχοντα επίπεδα.

Χάμοντ: Πολιτικά πλεονεκτήματα

Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Οικονομικών Φιλ Χάμοντ επιχείρησε να υποβαθμίσει την «επιχειρηματολογία των αριθμών», λέγοντας πως η συμφωνία για έξοδο από την Ε.Ε. δεν αφορά την οικονομία μόνο, αλλά θα έχει και «πολιτικά πλεονεκτήματα».

Είπε ακόμη πως η συμφωνία για το Brexit συνδυάζει τα περισσότερα οικονομικά πλεονεκτήματα της παραμονής στην Ε.Ε. με τα πολιτικά πλεονεκτήματα της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ερωτηθείς για το αν η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη με βάση τη συμφωνία της Μέι, ο Χάμοντ απάντησε: «Η οικονομία θα είναι λίγο μικρότερη σύμφωνα με την προτιμώμενη εκδοχή της πρωθυπουργού για τη μελλοντική σχέση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η παραμονή στην Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά «βιώσιμη».

Από την πλευρά των Ευρωσκεπτικιστών, ο βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών Σερ Μπιλ Κας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως στην πραγματικότητα επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Υποστήριξε ακόμη ότι ο Χάμοντ αγνόησε τα πιθανά οικονομικά οφέλη της αποχώρησης από την Ε.Ε., αναρωτώμενος: «Τι γίνεται με τις εμπορικές συμφωνίες οι οποίες μας δίνουν τεράστιες ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, αν είμαστε σε θέση να τις συνάψουμε;».

Καμπανάκι από την Τράπεζα Αγγλίας

Με κρίση χειρότερη από αυτήν του 2008 κινδυνεύει η Βρετανία αν εγκαταλείψει «ατάκτως» την Ε.Ε. προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας. Με χθεσινή της ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει πως η βρετανική οικονομία μπορεί να καταγράψει ύφεση έως και 8% τον χρόνο στην περίπτωση άτακτου Brexit, σε σχέση με ύφεση 6,25% που κατέγραψε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στα σύνορα και την απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών προς τους βρετανικούς θεσμούς.

Η ανεργία μπορεί να φθάσει στο 7,5%. «Το βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να συνεχίσει να εξυπηρετεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit», επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ένα μερικώς «αποδιοργανωμένο» Brexit, κατά το οποίο αγαθά θα συνεχίσουν να περνούν τα σύνορα, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επιβολή δασμών, θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση κατά 3% του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα