Ην. Βασίλειο: Έως και 10,7% η ζημιά του Brexit σε βάθος 15ετίας

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 14:12
UPD:15:54
REUTERS/PETER NICHOLLS

Για τους κινδύνους ενός no-deal σεναρίου προειδοποιεί εκ νέου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μία ακόμη προσπάθεια πειθούς των «ανταρτών» βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι απειλούν με καταψήφιση το σχέδιο Brexit στην κρίσιμη ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου.

Σε έκθεσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το βρετανικό υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι η οικονομία θα μπορούσε να απωλέσει το 7,7% του μεγέθους της, σε βάθος 15ετίας (σ.σ. έως το 2034), σε περίπτωση ενός άτακτου και ασύντακτου Brexit.

Μάλιστα, η ζημιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 10,7% του ΑΕΠ, εφόσον ανασταλούν οι εισροές μεταναστών από τις εναπομείνασες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει το Λονδίνο, με βάση το σενάριο συμφωνίας που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Κυριακή, η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 2,1% του ΑΕΠ.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους μεταναστευτικούς κανόνες και ότι θα επιβληθούν ορισμένα εμπορικά εμπόδια, τα οποία ωστόσο, δεν θα αφορούν τους δασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα παραπάνω σενάρια εκτελέστηκαν και αναπτύχθηκαν σε σύγκριση με την πορεία της βρετανικής οικονομίας, σε περίπτωση παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα