Bloomberg: Παρά τον πόνο, ο Γουάτσα παραμένει πιστός στις ελληνικές τράπεζες

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 15:16
UPD:15:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Παρότι έχει απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοιχηματίζοντας στην «επιστροφή» των ελληνικών τραπεζών, ο Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάκαμψή τους.

Το καναδικό Fairfax, του οποίου ηγείται ο -γεννηθείς στην Ινδία- επιχειρηματίας, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank, διαθέτοντας το 33% των μετοχών της τράπεζας, μετά το σχέδιο απορρόφησης της Grivalia Properties.

Παραμένοντας «πιστός» στο… Greekovery -δηλαδή την ανάκαμψη της Ελλάδας- ο Γουάτσα στηρίζει το νέο ξεκίνημα, αν και η παρουσία του στην Ελλάδα τού έχει στοιχίσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια από το 2014.

«Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου σχεδίου συμφωνίας της ελληνικής τράπεζας.

«Αγοράσαμε μετοχές, όταν αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Βάλαμε περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Παρά τις ζημιές, ο ίδιος παρέχει πλήρη στήριξη στο σχέδιο συγχώνευσης, το οποίο αποσκοπεί μεταξύ άλλων, να περιορίσει τον δείκτη με εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15% -από 39% σήμερα.

«Όταν επιλυθεί το πρόβλημα των δανείων, θα έχουμε μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, η οποία θα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες και την ελληνική οικονομία» σπεύδει να υπογραμμίσει, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Όσον αφορά τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων ετών, ο Γουάτσα παρατηρεί τα εξής: «Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν η χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να τα πάει καλά. Πρέπει να είναι ανακεφαλαιοποιημένη και χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα