Brexit: Η επόμενη ημέρα ενός «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 14:07
UPD:14:16
REUTERS/YVES HERMAN

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η Eurasia Group την απόρριψη του σχεδίου Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, μία ημέρα μετά το πράσινο «φως» των ηγετών της Ε.Ε. στη συμφωνία εξόδου του Λονδίνου.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικών των Τόρις, η άρνηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας, αλλά και το «όχι» των Εργατικών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την έγκριση του σχεδίου Brexit.

Ως εκ τούτου, η Eurasia Group αποτιμά το ποσοστό απόρριψης στο ευμέγεθες 75%, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει μία δύσκολη κοινοβουλευτική «μάχη» για την Τερέζα Μέι.

Τι θα συμβεί ωστόσο, μόλις η Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου, ταχθεί εναντίον της προωθούμενης συμφωνίας για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε.;

EURONEWS

Αυτομάτως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επεκτείνει την προθεσμία οριστικής αποχώρησης από την ευρωπαϊκή «οικογένεια», η οποία λήγει στις 29 Μαρτίου του 2019. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, προϋποθέτει την έγκριση των 27 εναπομεινάντων κρατών-μελών.

Εφόσον βέβαια, η Μέι κατορθώσει να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων, τότε θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία, την οποία θα προσπαθήσει να «πουλήσει» με καλύτερο τρόπο στο εσωτερικό της χώρας της.

Το δεύτερο σενάριο συνίσταται στο λεγόμενο σκληρό Brexit, δηλαδή μία ασύντακτη και άτακτη έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα διμερή ζητήματα.

Και επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου; Επιβολή δασμών, αύξηση κόστους για παραγωγούς και καταναλωτές, αβεβαιότητα και στρεβλώσεις σ’ όλες τις επιμέρους αγορές -από την ενέργεια έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα