Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από ένα κραχ της αγοράς για να τραβήξει την προσοχή των πολιτικών, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι ίσως μία βουτιά στο βρετανικό ενεργητικό να είναι αυτό που χρειάζεται η Τερέζα Μέι ώστε να πείσει το διχασμένο κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit. Σε ποιο βαθμό, όμως, θα πρέπει να πέσουν η στερλίνα και οι μετοχές πριν οι βουλευτές σκεφτούν ότι το no deal πρέπει να αποτραπεί;
Όπως αναφέρει το Reuters οι εκτιμήσεις ότι η Βουλή θα απορρίψει τη συμφωνία ,που έκλεισε η Μέι με τους 27, έχει οδηγήσει τους επενδυτές της Ε.Ε. στο να αρχίζουν να αγοράζουν προστασία έναντι μίας βουτιάς της στερλίνας, ενώ έχει πυροδοτήσει άνοδο των δεικτών μεταβλητότητας. Ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για «σφαγή» στην αγορά. «Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μία συμφωνημένη και όχι άτακτη έξοδος είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα» σημειώνει.
Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει πως ένα no deal θα πυροδοτούσε οικονομικό σοκ ανάλογο με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70. «Για να επηρεάσει τη σκέψη των πολιτικών, θα πρέπει να δούμε μία αισθητή πτώση στις τιμές ενεργητικού- πολύ μεγαλύτερη από εκείνη, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα» σχολιάζει ο Ρόμπιν Μάρσαλ, διευθυντής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Smith & Williamson. Υπολογίζει συγκεκριμένη ότι αντίδραση εκ μέρους των πολιτικών θα πυροδοτούσε μία βουτιά της στερλίνας κατά 5% με 7%.
Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Εάν απορριφθεί, τότε ο κίνδυνος για no deal θα απογειωθεί και όπως αναφέρει στο Reuters ο Ρούπερτ Χάρισον, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη BlackRock, ενδέχεται να δούμε το λεγόμενο «μοντέλο TARP»: Η αγορά θα βουλιάξει, με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία και να την εγκρίνουν σε μία δεύτερη ψηφοφορία με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα TARP ήταν ο κύριος πυλώνας στήριξης των αμερικανικών τραπεζών στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αρχικά απερρίφθη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πυροδοτώντας πτώση 10% στη Wall Street. Η Βουλή τέσσερις ημέρες αργότερα άλλαξε στάση.
Το Reuters θυμίζει επίσης και τα όσα έγιναν στην Ελλάδα το 2015. «Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη το 2015 για να ανατρέψει την πολιτική λιτότητας, αλλά έκανε πίσω στα όσα υποσχέθηκε όταν η βουτιά στις αγορές έθεσε σε κίνδυνο τις ελληνικές τράπεζες» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο. Στην Ιταλία τον Μάιο το μεγαλύτερο ξεπούλημα των ομολόγων εδώ και 25 χρόνια ανάγκασε δύο πολιτικά κόμματα να πουν το ναι σε διαπραγματεύσεις για μία κυβέρνηση συνασπισμού.
naftemporiki.gr