Ώρα μηδέν στο Αμύνταιο

Για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 14:32

Από την έντυπη έκδοση

Σε «γκρίζα ζώνη» μπήκαν από χθες το βράδυ οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκλήρωσαν 17.500 ώρες λειτουργίας από την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν και εντάχθηκαν στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων.

Τυπικά, η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δύο εργοστάσια, καθώς επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, που εστάλη στη ΔΕΗ το 2016, έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των μονάδων για 32.000 ώρες. Ωστόσο, η Κομισιόν αμφισβητεί την αδειοδότηση του ΥΠΕΝ, καθώς υποστηρίζει ότι οι μονάδες δικαιούνται 17.500 ώρες, ενώ μάλιστα έχει απορρίψει στο παρελθόν το ελληνικό αίτημα για παράταση της «ζωής» τους.

Τα δύο εργοστάσια είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς σε αυτά βασίζεται η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και της κωμόπολης Φιλώτα.

Απόφαση του ΥΠΕΝ είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο μονάδες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και η τηλεθέρμανση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες παράβασης από τη χώρα μας της σχετικής Οδηγίας. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα αποστείλει στις Βρυξέλλες μία νέα πρόταση για παράταση της «ζωής» των δύο εργοστασίων. Σε ανάλογη κατάσταση θα περιέλθει και ο ΑΗΣ Καρδιάς μέσα στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς, όταν θα εκπνεύσουν οι 17.500 ώρες λειτουργίας και των τεσσάρων μονάδων του.

Κ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα