Πού θα βρίσκονται μετοχές και νομίσματα σε ένα χρόνο από τώρα

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 15:09
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Της Νάτασας Στασινού
[email protected] 

Μία πίο ήρεμη χρονιά θα μπορούσε να περιμένει τους επενδυτές μετά το ταραχώδες 2018. Αυτό υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μεγάλα ζητήματα, που βρίσκονται υπό εκκρεμότητα και προκαλούν πονοκέφαλο  στις αγορές, από την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Κομισιόν και το Brexit έως την κόντρα ΗΠΑ- Κίνας δεν θα εξελιχθούν πολύ στραβά. Αυτή είναι η πρόβλεψη της Goldman Sachs για το 2019.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την εταιρική κερδοφορία  να κατεβάζoυν ταχύτητα. Ωστόσο δεν περιμένει ακόμη ύφεση ούτε αιμορραγία στις αγορές. Εκτιμά ότι οι μετοχές θα προσφέρουν ελαφρά κέρδη και καλεί τους επενδυτές να εξισορροπήσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο επιλέγοντας μετρητά. Όσο για τα νομίσματα, είναι εν πολλοίς οι πολιτικές εξελίξεις, που θα καθορίσουν τη μοίρα τους. 

«Δεν βλέπουμε έφεση ούτε το 2019 ούτε το 2020. Και χωρίς ύφεση είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε πτώση των εταιρικών κερδών. Χωρίς πτώση των εταιρικών κερδών θα έχουμε ούτε παρατεταμένη bear market» εξηγεί στην ανάλυσή της για τις ανεπτυγμένες αγορές η Goldman, την ώρα πάντως που οι αρκούδες έχουν επιστρέψει για τα καλά στις αναδυόμενες. 

Το βασικό σενάριο θέλει την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία να κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς και τις επιδόσεις των μεγάλων επιχειρήσεων να είναι πιο φτωχές, εξακολουθώντας ωστόσο να στηρίζουν τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Βλέπει δε μία σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένει αύξηση των παγκόσμιων μετοχών κατά 4% με 6%. 

Στη Γηραιά Ήπειρο, που αντιμετωπίζει σωρεία προκλήσεων, οι μετοχές θα αποδειχθούν ανθεκτικές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox Europe 600 αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες κατά 5%, αλλά και να προσφέρει συνολική απόδοση (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων δηλαδή) 9%. Η άνοδος αυτή για τις μετοχές θα στηριχθεί σε αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 4% το 2019, η οποία όμως θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2% το 2020. 

Οι ειδικοί της Goldman βλέπουν δύο μεγάλους κινδύνους, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές: συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2019 και απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο Brexit μένουν στο σενάριο που θέλει τις δύο πλευρές να αποφεύγουν ένα no deal και το χάος, που αυτό μπορεί να επιφέρει.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών, προβλέπεται να τερματίσει το 2018 στις 2.850 μονάδες και στη συνέχεια να φτάσει τις 3.000 μονάδες στα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της τάξης του 5%. Η συνολική απόδοση για τους επενδυτές θα είναι 7% και επομένως πολύ καλύτερη από εκείνη των εντόκων γραμματίων (3%) και των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας (μόλις 1%). Ωστόσο το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο για την περίτπωση των μετοχών. 

Στήριγμα στις αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα εταιρικά κέρδη. Τα κέρδη ανά μετοχή για τον S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% στα 173 δολάρια το 2019 και κατά 4% στα 181 δολάρια το 2020. Η αναλογία μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη θα παραμείνει έτσι κοντά στο 16.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Goldman για τη Wall Street. Η επενδυτική τράπεζα περιλαμβάνει στην έκθεσή της ακόμη δύο. Το αισιόδοξο θέλει τον S&P 500 να σκαρφαλώνει στις 3.400 μονάδες στα τέλη του 2019. Το δυσμενές τον θέλει αντιθέτως να κάνει βουτιά στις 2.500 μονάδες. Οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο θα είναι καθοριστικής σημασίας. 

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο πιθανότατα θα χάσει το στέμμα, που κρατάει σφιχτά φέτος, παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Το ευρώ από την άλλη έχει περιθώρια ανατίμησης- υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η ιταλική διαμάχη δεν θα οδηγηθεί σε πλήρη ρήξη, που θα αμφισβητήσει συνολικά το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης. Όσο για τη στερλίνα θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστικά κέρδη στους επενδυτές, εάν το Λονδίνο διασφαλίσει μία συμφωνία με μεταβατική περίοδο με τους 27 της Ένωσης.

Ωστόσο η Goldman αναγνωρίζει πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν ότι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι έως την τελευταία στιγμή. Μία δυσάρεστη έκβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βουτιά το βρετανικό νόμισμα. Υπενθυμίζεται πως σε μία τέτοια περίπτωση οι βρετανικές μετοχές θα λάβουν τεχνική ώθηση, όπως ακριβώς είχε γίνει και μετά το δημοψήφισμα του 2016. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα