Από την έντυπη έκδοση
Των Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου και Κώστα Δεληγιάννη
Βεβαρημένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της οριακής τιμής συστήματος, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την ανάθεση των έργων διαμόρφωσης της αυλής λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 5.
«Πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, απαντώντας στις εκτιμήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. ότι η ΔΕΗ θα εμφανίζει μηδενικά λειτουργικά κέρδη και ότι στο τέλος του έτους θα καταγράψει ζημίες 300 εκατ. ευρώ.
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα μηδενιστεί το EBITDA και ότι εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία και δεν έχει το περιθώριο να προβεί σε πιο συγκεκριμένες αναφορές. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου καθώς, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι δύο εν λόγω μονάδες «χωράνε» στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της επόμενης δεκαετίας. Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι για την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πιο συγκεκριμένα η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat και ο όμιλος Κοπελούζου.
Όπως αποκάλυψε, η επιλογή της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστεί η ΔΕΗ, θα γίνει μέσω διαγωνισμού. «Τα αποτελέσματά του θα τα κρίνει ένας ανεξάρτητος οίκος. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι μια προμήθεια απλή και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ισχυρό και πολύ κερδοφόρο κομμάτι της. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το υπουργείο ασκεί «ισχυρή πολιτική στην ενεργειακή φτώχεια». «Είναι μέρος των στρατηγικών στόχων που θέτουμε για το κλίμα, τις αλλαγές, έχουμε και την ενεργειακή φτώχεια ως στρατηγικό σημείο για το 2030» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στην εν εξελίξει αποεπένδυση, για την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση τη θεωρεί κομβικό σημείο για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα. Όπως είπε, ο λόγος είναι πως με την αποεπένδυση θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαρθρωτικών μέτρων (με τη ΔΕΗ να διατηρεί υπό τον έλεγχό της τις υδροηλεκτρικές μονάδες), ενώ επίσης η χώρα μας θα άρει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως είναι συνήθης πρακτική σε τέτοιες διαδικασίες οι δύο μήνες παράτασης που έχουν έως τώρα δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς είναι δύσκολη η αποτίμηση του προς παραχώρηση χαρτοφυλακίου. «Δεν έχουμε συζητήσει με τους θεσμούς Plan Β, στην περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού» τόνισε, απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών για το τι μέλλει γενέσθαι στο ενδεχόμενο που η αποεπένδυση δεν στεφθεί με επιτυχία.
Ως στρατηγικό μέτρο για τη ΔΕΗ χαρακτήρισε την αποεπένδυση και ο κ. Παναγιωτάκης. Εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωσή μας από πλευράς δικής μας έναντι της Κομισιόν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να μας πει ότι θα κάνετε κάτι άλλο - μιλάω για τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που μας επέβαλε τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής» συμπλήρωσε.