Στη σκιά των τραπεζών Χ.Α. και ομόλογα

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 15:15
UPD:15:57
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι τραπεζικές πιέσεις διατηρούνται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οδηγούν τον γενικό δείκτη μακριά από τις 630 μονάδες. Εικόνα σταθεροποίησης έχουμε στην αγορά ομολόγων, μετά τη χθεσινή άνοδο του κόστους δανεισμού. Συνολικά τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, η απόδοση του ελληνικού 10ετους έχει αυξηθεί αισθητά, επηρεαζόμενη από τις τραπεζικές ανησυχίες και σε μικρότερο βαθμό από την Ιταλία. 

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,86% στις 624,9 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 21,3 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 2,8% 

Τις ισχυρότερες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο δέχεται σήμερα η μετοχή της Εθνικής, με απώλειες περίπου 5%. Ακολουθεί με πτώση 3,4% η Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,4% και η Alpha Bank είναι στο -1,6%. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι εν πολλοίς αμετάβλητη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 4,58%. Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο δέχονται και το σφυροκόπημα οι τραπεζικοί τίτλοι στην αγορά.

Το επιτόκιο του ομολόγου αναφοράς εξακολουθεί πάντως να είναι περίπου 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017, αν και σε επίπεδα, που σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτικά για την όποια σκέψη εξόδου στις αγορές. 

Οι τελευταίες εξελίξεις, με το EWGνα ανάβει πράσινο στην κυβέρνηση ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019, δεν φαίνεται να είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο. Τράπεζα της Ελλάδος και κυβέρνηση αναμένεται να κινηθούν με ταχύτερα βήματα στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που παρά τη σημαντική μείωσή τους, εξακολουθούν να είναι μεγάλο βαρίδι στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Η αγορά αρχίζει επίσης να επηρεάζεται και από τους φόβους για μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα μπορούσε να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που επισημαίνουν επενδυτικές τράπεζες και οίκοι σε όλες τις τελευταίες εκθέσεις τους, ενώ η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται και στην έρευνα για τις εκτιμήσεις των επικεφαλής των εταιρειών και το οικονομικό κλίμα. 

naftemporiki.gr 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα