Market Beat: Μεγαλώνουν τη νευρικότητα οι αντίθετης κατεύθυνσης ειδήσεις

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 10:04
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από το εσωτερικό και το εξωτερικό σημαντικά γεγονότα με αντίθετης δράσης στοιχεία αναφορικά με τη διάθεση για ρίσκο προκαλούν στην μονίμως μικρού βάθους αγορά μας αύξηση στη νευρικότητα. Από την Ευρώπη στην Ευρωζώνη σήμερα υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη στη σχέση των Βρυξελλών με τη Ρώμη, που αντισταθμίζει τη θετική ώθηση  στην πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας με διαμορφωμένη συμφωνία για την ομαλή Brexit. Από τον κόσμο η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου ανησυχεί ενώ ανακουφίζει η υποψία πως θα υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μέσα σε δέσμη ειδήσεων από το εξωτερικό και από το εσωτερικό που έχουν χρηματιστηριακή σημασία είναι δύσκολο να επικρατήσει σήμερα μειωμένη νευρικότητα.

Οι ειδήσεις από το εσωτερικό που θα επηρεάσουν σήμερα το φρόνημα των επενδυτών και προς τις δύο κατευθύνσεις δεν είναι ευκαταφρόνητες. Η πρώτη και θετική αφορά στα δύο διαφορετικά σχέδια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Αθήνα, συγκεκριμένα, έχει ζητήσει από την JP Morgan την εκπόνηση ενός σχεδίου προστασίας των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας  έχει αναλάβει την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Το σχέδιο της JP Morgan, μάλιστα, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά μ’ αυτό της κεντρικής τράπεζας, καθώς η υιοθέτηση του ενός δεν αποκλείει την εφαρμογή του άλλου. Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) φέρεται να έχει καταθέσει και μία τρίτη πρόταση για την επίλυση του τραπεζικού προβλήματος στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ποσό των 64,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Η δεύτερη είναι μάλλον αρνητική: Τρεις αφαιρέσεις και καμία προσθήκη περιελάμβαναν οι εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των δεικτών του MSCI Global Standard, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, από τους δείκτης του MSCI Greece Standard αφαιρέθηκαν οι τίτλοι της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναφορικά με τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI Global Standard επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της Societe Generale που είχε προβλέψει την έξοδο της Eurobank, της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών. Η SoGen προέβλεπε ότι η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις  στις τρεις μετοχές. Για τη Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 52,73 εκατ. δολάρια (79 εκατομμύρια μετοχές), για την Πειραιώς τα 17,6 εκατ. δολάρια (12 εκατ. μετοχές) και την Εθνική Τράπεζα τα 39,87 εκατ. δολάρια (23,3 εκατ. μετοχές).

Στο ΧΑ οι θεσμικοί αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την τάση στην ευρωζώνη, αλλά βέβαια με τρόπο που θα αντιστοιχούσε στην έκφραση ενός σεμνού και ταπεινού αγοραστικού ενδιαφέροντος.  Έτσι οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό έδωσαν μια άνοδο στον ΓΔ περίπου πέντε μονάδων, μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας ελεύθερων συναλλαγών. Στις 13:20 ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης ενώ επί δίωρο είχε πλάγια πορεία στα επίπεδα των 501 μονάδων ήτοι 5 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας εκτινάχθηκε σε έξη λεπτά ψηλότερα 30 μονάδες. Τόσο χρειάστηκε για να αποτυπωθεί στα μοντέλα των ξένων θεσμικών η αντίδραση στην πληροφορία του Bloomberg, πως ετοιμάστηκε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν στο μισό τα κόκκινα δάνειά τους. Μάλιστα αυτό θα χτυπά με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Τα δάνεια και τις απαιτήσεις από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Αν και οι πηγές του Bloomberg θέλησαν να τοποθετηθούν υπό καθεστώς ανωνυμίας, φάνηκε πως έπεισαν το πρακτορείο αρχικά και τους αγοραίους σε δεύτερο χρόνο. Ο ΓΔ βρέθηκε από μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κοντά στις 640 μονάδες σε μια άλλη, που επέβαλλε πλάγια κίνηση από τις 644 - 648.  Το άλμα των τραπεζών και του μέσου όρου έκανε το στομάχι όσων είχαν ακόμα απλωμένα τα short στοιχήματα να κουλουριαστεί. Η πορεία μετά τις 15:15 τους ανακούφισε. Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη τους από κύματα ρευστοποιήσεων που έδειξαν πως και οι πωλητές είναι ζωντανοί και δεν θα επιτρέψουν εύκολα την υπέρβαση της οροφής, για την εποχή, του μέσου όρου. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας από το ρεπορτάζ του  Bloomberg είναι άξιο προσοχής και γεννά ελπίδες ουσιαστικές. Μπορεί πάλι να αποδειχθεί… fake news, με εμφάνιση την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν τη γνωστοποίηση των αλλαγών τους δείκτες της MSCI που θα καταποντίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Η Ιταλία πάντως δεν βοηθά την εικόνα της δικής μας κατάστασης και για να λυθεί αλα ελληνικά  η υπόθεσή της θα περάσουν μήνες.

Από τη «Ν» μαθαίνουμε: Στα… άκρα φαίνεται πως οδηγείται η διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών, καθώς η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στην εμφάνιση ελλείμματος, ύψους 2,4% του ΑΕΠ, για το 2019, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Κομισιόν για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Το μεταδίδει σήμερα: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σχετικά με το κείμενο συμφωνίας του διαζυγίου τους (Brexit) την Τρίτη. Η πρωθυπουργός Theresa May θα παρουσιάσει το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης στους υπουργούς της την Τετάρτη για συζήτηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Η ελπίδα από το ομαλό Brexit υποστήριξε επίσης το ευρώ. Το νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,15% αγοράζοντας 1,1302 δολάρια και απομακρύνεται από τον πυθμένα δωδεκάμηνου στα 1,1216 τη Δευτέρα. Τα κέρδη του ευρώ, ωστόσο, μετριάστηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο της Ιταλίας τον περασμένο μήνα και απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εάν δεν αναθεωρηθεί για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ - κάτι που η Ρώμη έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να κάνει.

Η αναταραχή στο ΧΑ από τις τράπεζες θα κρατήσει μέρες αλλά η συνέχεια στο ταμπλό είναι συνεχής περιπέτεια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Νέα πτώση εμφάνισαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να μην μπορούν να αντιδράσουν μετά τις ευρείες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης. Ο βιομηχανικός Dow Jones, μάλιστα, υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας απώλειες κατά 0,40% και τερματίζοντας στις 25.286,49 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq μεταβλήθηκε οριακά κατά +0,00% στις 7.200,87 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,15% στις 2.722,18 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά βέβαια, οι αμερικανικοί δείκτες παρουσίασαν κέρδη έως και 1%, τα οποία ωστόσο, απώλεσαν γρήγορα, εξαιτίας των νέων πιέσεων στον τίτλο της Apple.

Στο επίκεντρο του αρνητικού κλίματος βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, συμπαρασυρόμενος από τη «βουτιά» κατά 7% στην τιμή του πετρελαίου, η οποία προσέδωσε απώλειες για 12η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Τη Δευτέρα, ο Dow Jones έχασε έως και 602 μονάδες, καθώς η μετοχή της Apple βούλιαξε κατά 5% εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών για τις πωλήσεις των iPhone.

Στην -έστω και πρόσκαιρη- χθεσινή ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών αρχικά, συνέβαλε η πληροφορία της Wall Street Journal ότι ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, εν όψει και της συνάντησης των δύο ηγετών στη σύνοδο των G20, στην Αργεντινή.

Πάντως, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση, θα αποτελεί εφεξής σύνηθες φαινόμενο για τη Wall Street, λόγω των εμπορικών ανησυχιών, της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων της Fed, αλλά και των εκτιμήσεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit, στον ιταλικό προϋπολογισμό καθώς και τις νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Καταρχήν συμφωνία για το Brexit φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε. Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές στην προσφορά πετρελαίου.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2019, καθώς η Παγκόσμια Οικονομία επιβραδύνεται και η προσφορά των ανταγωνιστών Παραγωγών αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου.

Νωρίτερα, τo ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση των δαπανών ενέχει «σημαντικά» ρίσκα. Υποστηρίζει πως το βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση απειλείται από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,67% στις 364,44 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,01% στις 7.053,76 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στις 11.472,22 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 5.101,85 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 9.145,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 19.226,52 μονάδες.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -24,1 μονάδες το Νοέμβριο, μετά την «προσγείωση» του στο επίπεδο των -24,7 τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο -25.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες εκτιμήσεις υποχώρησε στις 58,2 μονάδες από 70,1 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει υψηλότερα, στις 65 μονάδες.

ΧΑ

Αντίδραση μέσω τραπεζών στην πτώση, με ευνοϊκό αλλά ευμετάβλητο διεθνές κλίμα

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Έτσι αποκατάστησε η αγορά τη ζημιά της από την περασμένη σύνοδο, αφού οι θεσμικοί μετά τις 10:40 κίνησαν τον μέσο όρο ανοδικά ισορροπώντας τον λίγο κάτω από τις 641 μονάδες. Αλλά μετά από  πλάγια κίνηση σε αυτά τα επίπεδα για δυο ώρες και 20 λεπτά, στις 13:20  κατάφεραν να τον φέρουν σε επαφή με τις 647 μονάδες. Ξεκίνησε έκτοτε μια αναζήτηση για το ανώτερο μέρας αλλά το κλείσιμο δεν έγινε πλησιέστερα σε αυτό. Η τιμή ανοίγματος στις 635,92 μονάδες αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,72 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 648,39 από 643,84 μονάδες τη Δευτέρα σημειώθηκε στις 14:19. 

Το ελάχιστο στις 635,39 από 633,88 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 10:40. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:34 ως τις 10:40 και ήπιες από τις 14:20 ως τις 16:30. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 11:00 ως τις 13:20 αρχικά, από τις 13:42 ως τις 14:59 κατόπιν και στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 645,35. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε οριακή υποχώρηση και τον έκλεισαν στις 644,00 από 635,20, ορίζοντας κλείσιμο 4,39 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,95%) ακριβώς στις 14:19 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 648,4 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε ένα  δεκάλεπτο μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε αρκετές φορές όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως μετά την εγγραφή του κατώτερου. Υπήρξαν ωστόσο μικρά χρονικά διαστήματα με τάση ανοδική και πολλά με πλάγια. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οριακά οι εντολές πώλησης και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, ελάττωση του ανοδικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό αλλά πολύ καλύτερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 3,917 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού, ανεβαίνοντας η απόδοση κατά 4 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,45%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 635,37 από 633,88 μονάδες ήταν 25 πιο πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ανάλογη έναρξη, που άλλαξε πολύ σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική πτωτική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 644,00 μονάδες που ήταν 4,6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,4 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (9,00 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 10,25 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,178 από 46,715 δις ευρώ. Ένα blue chip δεν υπέκυψε εντέλει στις πιέσεις, ΤΙΤΚ -1,32% από +1,34% τη Δευτέρα, ενώ 20 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,35% από -4,58%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,89% από -3,36%, την ΕΤΕ στο +5,45% από -5,16:%, ΕΥΡΩΒ +8,93% από -5,56% και την ΠΕΙΡ στο +1,83% από -6,59%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,05% από -0,06%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 16) και τέσσερα ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,39% και έφθασε στις 644,00 από 635,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1698,31 από 1674,92 μονάδες με μεταβολή +1,40%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,847 από 55,188 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,917 από 18,498 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 34,125 από 20,687 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,022 από 16,617 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 58 από 41 των καθοδικών 23 από 52 και 34 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η επιτάχυνση στη μετακύληση θέσεων μπορεί σήμερα να μεγαλώσει

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη, που τον οδήγησε σε αποκατάσταση των απωλειών από την προηγούμενη. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 10:31 ήταν οι 1676,89 μονάδες. Το μέγιστο μέρας στις 1712,20 σημειώθηκε στις 14:19. Στις 17:00 κατέληξε στις 1703,12, με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο ορίστηκε στις 1698,31 με μεταβολή +1,40%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,755 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 2080 συμβόλαια με ανώτερο τις 1709,25 μονάδες, κατώτερο τις 1665,00 και τελευταίες πράξεις στις 1698,75 από 1670,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1706 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1707,00, κατώτερο τις 1669,75, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1697,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια και 179 ΣΜΕ την προηγούμενη για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3930 από 4341 ΣΜΕ, της σειράς Δεκεμβρίου 1427 από 708 και της σειράς Ιανουαρίου σε 61 από 40.

Οι τιμές του πετρελαίου πάλεψαν ανεπιτυχώς για να φρενάρει η πτώση και να γυρίσουν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 14/11, αφού βυθίστηκαν από τις ανησυχίες για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και την υπερπροσφορά, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη επισκιάζοντας τα δυνητικά θετικά, όπως η πρόοδος στη διαδικασία του Brexit.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν 7% την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια μιας ημέρας σε περισσότερα από τρία χρόνια. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα 55,38 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,55%, μετά από μια πτώση σε ένα ετήσιο χαμηλό των 54,75 δολαρίων τη νύχτα.

Το Brent μειώθηκε κατά 0,2% στα 65,33 δολάρια το βαρέλι μετά την βουτιά -6,8% την Τρίτη και εμφάνισε ένα ελάχιστο στα 64,61. Το Brent στις αρχές Οκτωβρίου είχε φτάσει στο ανώτερο για τέσσερα χρόνια στα 86,74 καθώς η αγορά επηρεάστηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, αλλά οι τιμές έπεσαν σχεδόν 25% έκτοτε.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η μεταβίβαση του Υγεία και μάλιστα με ικανοποιητικό τίμημα, συνέβαλε στη συναλλακτική αναβάθμιση τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές μετά βίας ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Οι εγχώριες παθογένειες, ελέω της υπόθεσης της Folli-Follie, έχουν οδηγήσει το δείκτη εμπιστοσύνης στο ναδίρ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει "μαύρος κύκνος" για την Αγορά, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να απειλούνται με "έξωση" από τους δείκτες MSCI Αναδυομένων Αγορών.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός και το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας, θα συνεχίσουν να απασχολούν την Ευρώπη επί πολύ, διατηρώντας τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων και κατ’ επέκταση και των Ελληνικών, σε υψηλά επίπεδα, ενώ παραμένει πάντα η απειλή ενός άτακτου "Brexit".

Το περιβάλλον επομένως για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι αρνητικό, οδηγώντας την Επενδυτική Κοινότητα σε στάση αναμονής, σε σχέση με τη διαμόρφωση συναλλαγών που θα οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες, ενώ προσπερνά τα θετικά αποτελέσματα 9μηνου των Δεικτοβαρών τίτλων (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΕΕ).

Τα δημοσιεύματα για σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV), με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικού ύψους NPLs από τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς το Χ.Α. παραμένει μια Τραπεζοκεντρική Αγορά. Οφείλουν, ωστόσο, να τύχουν ολοκληρωμένης επεξεργασίας ως προς τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων του, για να τύχουν ευνοϊκής αποδοχής από τις Αγορές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα υπό έκδοση ομόλογά του και ασφαλώς να τύχουν της έγκρισης των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση ότι η περιοχή των 600 μονάδων για το Γ.Δ., καθιστά τις τιμολογήσεις αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων δελεαστικές, κινητοποιεί τα αγοραστικά αντανακλαστικά του "έξυπνου χρήματος". Ευλόγως λοιπόν, η συσσώρευση παραμένει το χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αγοράς με τον Γ.Δ. να συνεχίζει να κινείται στο ελεγχόμενο εύρος μεταξύ 610 - 650 μονάδων.

Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν νευρικές, σε συνέχεια του "κόκκινου Οκτώβρη" που προηγήθηκε. Η προοπτική της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (μόλις στο +1,9% για το 2019), απογοητεύει τις Αγορές καθώς προεξοφλούν μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, που ήδη συντελείται σε πολλούς κλάδους. Αλλά και στις ΗΠΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση: επιτρέπει την παραμονή Trump στην Προεδρία, αλλά δυσκολεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς.

Η Wall Street, ωστόσο, είναι ανήσυχη και νευρική καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι η εφεξής οικονομική μεγέθυνση θα υπολείπεται της αύξησης του Δημόσιου χρέους, μειώνοντας τελικά τους διαθέσιμους πόρους για τον Ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σήμερα

Οι τιμές του πετρελαίου πάλεψαν ανεπιτυχώς για να φρενάρει η πτώση τους και να γυρίσουν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 14/11, αφού βυθίστηκαν από τις ανησυχίες για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και την υπερπροσφορά, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη επισκιάζοντας τα δυνητικά θετικά, όπως η πρόοδος στη διαδικασία του Brexit.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν 7% την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια μιας ημέρας σε περισσότερα από τρία χρόνια. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα 55,38 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,55%, μετά από μια πτώση σε ένα ετήσιο χαμηλό των 54,75 δολαρίων τη νύχτα.

Το Brent μειώθηκε κατά 0,2% στα 65,33 δολάρια το βαρέλι μετά την βουτιά -6,8% την Τρίτη και εμφάνισε ένα ελάχιστο στα 64,61. Το Brent στις αρχές Οκτωβρίου είχε φτάσει στο ανώτερο για τέσσερα χρόνια στα 86,74 καθώς η αγορά επηρεάστηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, αλλά οι τιμές έπεσαν σχεδόν 25% έκτοτε.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ώθησαν χαμηλότερα τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία κατά -0,4%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,4% και στις 08:45 ήταν στο -0,61% και ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε αρχικά -0,3%, ενώ στις 08:45 ήταν στο -0,87%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 1,3% ενώ στις 08:45 ήταν στο –1,74% ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε 0,4% και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,33%, όταν ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά -0,1% και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,16%.

Οι Dow και S & P 500 έκλεισαν ελαφρά χαμηλότερα την Τρίτη, καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου επιβάρυναν τις ενεργειακές μετοχές αντισταθμίζοντας ένα μικρό κέρδος στις τεχνολογικές μετοχές και την άνοδο από τις ανανεωμένες ελπίδες για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τα risk assets έχουν υποστεί κρίσεις από ισχυρή πίεση από εντολές πώλησης τους τελευταίους δύο μήνες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κορύφωση στην αύξηση των κερδών που προστίθεται στις διεθνείς εμπορικές εντάσεις και τα σημάδια επιβράδυνσης των παγκόσμιων επενδύσεων και ανάπτυξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σχετικά με το κείμενο συμφωνίας του διαζυγίου τους (Brexit) την Τρίτη. Η πρωθυπουργός Theresa May θα παρουσιάσει το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης στους υπουργούς της την Τετάρτη για συζήτηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Η ελπίδα από το ομαλό Brexit υποστήριξε επίσης το ευρώ. Το νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,15% αγοράζοντας 1,1302 δολάρια και απομακρύνεται από τον πυθμένα δωδεκάμηνου στα 1,1216 τη Δευτέρα.

Τα κέρδη του ευρώ, ωστόσο, μετριάστηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο της Ιταλίας τον περασμένο μήνα και απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εάν δεν αναθεωρηθεί για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ - κάτι που η Ρώμη έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να κάνει.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY, ο οποίος μετρά τη δύναμη του ξένου συναλλάγματος έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, έχασε 0,25% στις 97.051 μονάδες.

Ο δείκτης ανέβηκε σταθερά σε μια κορυφή 16 μηνών 97,693 τη Δευτέρα εν μέσω της τρέχουσας εμπορικής διαφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και της δέσμευσης της Federal Reserve να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα