«Θέλουμε ένα success story στην Πάτρα»

Ισραηλινοί ειδικοί σε ρόλο συμβούλου στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών - Το brain drain ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 09:59
UPD:15/11/2018 14:28

Xώρος φιλοξενίας startups στις ΗΠΑ, τις οποίες ακολουθεί το Ισραήλ, ως προς τη δυναμική των νέων τεχνολογιών αιχμής. 

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν δαπανήσει εκατομμύρια, χρήματα φορολογούμενων, για τη δημιουργία πτυχιούχων και διδακτόρων, τους οποίους παρακολουθεί να προσφεύγουν στο εξωτερικό. Μοναδική απάντηση στο brain drain δεν είναι άλλη από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Οι πρώτες ύλες βρίσκονται εκεί, αρκεί κάποιος να τις μαγειρέψει. Εμείς είμαστε εδώ για να μπούμε στην κουζίνα και να βοηθήσουμε», λέει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο Oren Gershtein, ιδρυτής ισραηλινού οργανισμού ανάδειξης startups, με διεθνή παρουσία. Μαζί με τους συνεργάτες του, θα υλοποιήσουν ένα πρώτο πρόγραμμα - πείραμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα.

Ο Oren Gershtein

Ειδικότερα, το Ideality Roads, το οποίο συμμετέχει στην επιτροπή συμβούλων στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, θα αξιολογήσει 33 προτάσεις για τη δημιουργία αντίστοιχων τεχνολογικών εφαρμογών, με στόχο να επιλέξει 3-5 από αυτές, εκείνες που θα έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες εμπορικοποίησης, και στις οποίες θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα καινοτόμοι ιδέες υψηλής δυναμικής. Το θέμα είναι πώς θα γίνουν πράξη. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε τους τρόπους να βοηθήσουμε. Θα επισκεπτόμαστε τη χώρα κάθε 6 μήνες. Θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Είναι win – win», εξηγεί ο κ. Gershtein. Στο Ισραήλ έχουμε αποκτήσει τη γνώση του μετασχηματισμού, από ένα μοντέλο παραδοσιακής, κατά βάση αγροτικής, οικονομίας, σε ένα μοντέλο οικονομίας της γνώσης και της υψηλής τεχνολογίας», τονίζει ο συνεργάτης του, Meir Dardashti.

Και οι δυο τους μιλούν για την ανάγκη επιθετικών εθνικών πολιτικών με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας. Βασικό στοιχείο αποτελεί η συμμετοχή του κράτους, η οποία πετυχαίνει να μειώνει το ρίσκο, σε περιοχές στις οποίες η αγορά είναι διστακτική. Τι χρειάζεται λοιπόν, ευρύτερα, για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής προώθησης της νέας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας; «Χρήματα, συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, διασύνδεση με πολυεθνικές επιχειρήσεις και μια αντίστοιχη κουλτούρα».

Ο Meir Dardashti

Το Ideality Roads, εμπνευσμένο από την ιδέα (idea) που γίνεται πραγματικότητα (reality), έχει «τρέξει» projectsστην Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε την ισραηλινή συνδρομή προκειμένου να δημιουργήσει ένα κέντρο - εκκολαπτήριο επιχειρηματικότητας σε εθνικό επίπεδο. Το κράτος διέθεσε 50 εκατ. σε ένα 5ετές πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει με ένα επιπλέον 25% ο ιδιωτικός τομέας. «Μέχρι στιγμής, στο 4οέτος, έχουν δημιουργηθεί 40 επιτυχημένα startups, τα οποία δεν θα είχαν δημιουργηθεί με άλλον τρόπο».

Οι δύο Ισραηλινοί ειδικοί προσεγγίζουν ως ψευδοδίλημμα τον προβληματισμό αν οι τεχνολογίες που προκαλούνdisruption στις αγορές είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη. «Όσοι δεν μπορέσουν να τις αναπτύξουν ή απλώς να τις υιοθετήσουν, θα μείνουν πίσω. Αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος. Γι’ αυτό και πρέπει να βιαστείς».

Αναφερόμενοι στη διεθνή τάση της τελευταίας 5ετίας, παρατηρούν από κοινού ότι οι τεχνολογίες αιχμής δεν συνδέονται αποκλειστικά με ψηφιακά brands όπως η Google, αλλά έχουν διεισδύσει πλέον στις παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως οι κατασκευές, η κλωστοϋφαντουργία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. «Η Volkswagen πλέον μιλά περισσότερο για Venture Capitals παρά για αυτοκίνητα».

Το συμπέρασμα; Πρώτον, «πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι υπάρχει μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων εκεί έξω, που ψάχνει ευκαιρίες και προσφέρει δυνατότητες». Δεύτερον, «Αγκάλιασε την αποτυχία, μην τη φοβάσαι. Τα αντίστοιχα κυβερνητικά προγράμματα στο Ισραήλ σχεδιάστηκαν έτσι ώστε, αν αποτύχεις, δεν θα πας φυλακή». Τρίτον, «δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό οικοσύστημα που μπορείς να αντιγράψεις. Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία και θα πρέπει να ενσωματώσει».

Για την ώρα, το Ισραήλ και το Ideality Roads επιζητούν «ένα success story στην Πάτρα», με όχημα τη σύλληψη «τεχνολογιών που δεν έχουν βγει ακόμη εκεί έξω».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα