Nέα προσπάθεια της F.F. για προστασία από πιστωτές

Με τους εργαζόμενους, η εταιρεία εξασφάλισε 20% των συναινούντων
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 09:58
REUTERS/Costas Baltas

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Πριν ανοίξει ο χορός των ομαδικών αγωγών στις δικαστικές αίθουσες, το επιτελείο της Folli Follie Group (F.F. Group) επιχειρεί να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα προστασίας εντός των επόμενων ωρών (υπενθυμίζεται ότι αύριο 15 Νοεμβρίου συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση προσωρινής διαταγής ομάδας επενδυτών). Έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων, μερίδα ομολογιούχων θα παραστεί στο δικαστήριο ως συναινούσα στην αίτηση, ενισχύοντας μάλιστα εγγράφως τη θέση της εταιρείας με σχετική επιστολή, ενώ οι τράπεζες προβλέπεται να εξαιρεθούν.

Σημειώνεται ότι τα προληπτικά μέτρα του άρθρου 106 α, όπως προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος 3588/2007, μπορούν να διαταχθούν «και πριν από την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας, άπαξ, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων - Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΕΤΑΑ - ΤΑΝ), εφόσον προσκομίζεται από τον αιτούντα έγγραφη δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας...». Στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία φέρεται να έχει εξασφαλίσει το εν λόγω 20% με τη συναίνεση των εργαζομένων, ενώ την αίτηση αναμένεται να υποστηρίξει μερίδα ομολογιούχων.

Οι τελευταίοι έχουν καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις τους με την εταιρεία, ενώ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών για την κατάρτιση ενός σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου, με την εισροή νέων κεφαλαίων, φέρονται να έχουν δεχθεί προτάσεις για εξασφαλίσεις επί των ελεύθερων βαρών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.

Η παραπάνω σύνθεση υποστηρικτών της F.F. Group στο νέο αίτημα προστασίας -στο πλαίσιο του άρθρου 106 α- διαφοροποιείται από το πρώτο, της 18/7/2018 που συζητήθηκε στις 12/9/2018, το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Τότε το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, είχε συμπεριλάβει στο σκεπτικό της απόφασής του ότι η εταιρεία εμφανίζει ως πιστώτριες θυγατρικές της χωρίς αυτό να προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία. 

Με τη νέα νομική τακτική η εταιρεία αποφεύγει το σκόπελο και διεκδικεί προστασία και... χρόνο, ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και να οριστικοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι τα προληπτικά μέτρα που διατάσσονται ή τυχόν προσωρινή διαταγή ισχύουν έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση κατ' ανώτατο όριο έως 4 μήνες συνολικά από την έκδοση της απόφασης ή τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Το διάστημα αυτό, στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα, είναι πολύτιμο για την εταιρεία που μεταξύ άλλων θα πρέπει να παρουσιάσει αναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις 2017 έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία για το έργο του επανελέγχου με νέο ορκωτό ελεγκτή λογιστή.    

Πλησιάζει ο πλειστηριασμός

Οι παραπάνω κινήσεις φέρνουν πιο κοντά τον πλειστηριασμό του μεριδίου της F.F. Group (35,7%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικά Πολυκαταστήματα. Το ποσοστό αυτό κατέχουν ως εξασφάλιση δανείων της εταιρείας οι τράπεζες. Με το αίτημα εξαίρεσής τους, στο πλαίσιο της νέας προσφυγής στο άρθρο 106α (εξάλλου οι τράπεζες ήταν «απέναντι» στην εταιρεία και κατά το προηγούμενο αίτημα), δρομολογούνται εξελίξεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός δεκαημέρου αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Καταθέσεις με υπομνήματα

Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις μέσω υπομνημάτων κατέθεσαν χθες στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, Κατερίνα και Γιώργος) που έχουν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τον όμιλο F.F. Group. Τα υπομνήματα με τις ανωμοτί εξηγήσεις αφορούν κακουργηματικές πράξεις (απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί και για άλλα αδικήματα, όπως αυτό της χειραγώγησης της αγοράς, επομένως είναι πιθανό να κληθούν εκ νέου στον οικονομικό εισαγγελέα τα συνολικά δέκα πρόσωπα που έχουν κλητευθεί, μεταξύ των οποίων είναι και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οικονομικός διευθυντής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και ο επικεφαλής του ομίλου στην Ασία. Το Συμβούλιο Εφετών έχει ήδη «παγώσει» τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα όλων των εμπλεκομένων ύστερα από σχετική εισήγηση του οικονομικού εισαγγελέα.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα