Παρενέργειες από τα συνεχή default του Folli Follie Group

Πιέσεις για συμφωνία με πιστωτές - Attica: Πλειστηριασμός μεριδίου
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 10:24
REUTERS/COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Συνθήκες περαιτέρω πίεσης για συμφωνία με πιστωτές δημιουργεί για τους μετόχους της Folli Follie Group (FF Group) η έλλειψη ρευστότητας, που εκφράστηκε χθες και με νέα γεγονότα παραβίασης (events of default) λόγω αδυναμίας καταβολής τόκων στους ομολογιούχους, αλλά και οι εν εξελίξει έρευνες από δικαστικές και εποπτικές αρχές, την ώρα που έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για την εκποίηση του μεριδίου της στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica.

Στο πλαίσιο των παρενεργειών του καθεστώτος default στο οποίο έχουν περιέλθει τα ομολογιακά δάνεια της FF Group (ύψους 249 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ελβετικών φράγκων καθώς και Schuldschein 20 και 31 εκατ. ευρώ), η εταιρεία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι έχει καταστεί υπερήμερη λόγω μη πληρωμής τόκων στις 2 Νοεμβρίου για το ομόλογο των 249 εκατ. ευρώ κι αυτό θα αποτελέσει γεγονός παραβίασης μιας σειράς όρων των σχετικών συμβάσεων ομολόγων μετά τη λήξη συμβατικής περιόδου χάριτος δέκα ημερών, ήτοι στις 12 Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, αποφάσισε την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην εταιρεία λόγω μη ορθής σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ κατάρτισης των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2013. Επίσης, αυτές τις ημέρες η οικογένεια Κουτσολιούτου (Δημήτρης, Γεώργιος, Αικατερίνη) και άλλα επτά στελέχη της εταιρείας καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης σε συνέχεια των στοιχείων που ήρθαν στο φως για την υπόθεση (από πηγές όπως: έκθεση Alvarez & Marsal και Ε.Κ.).

Οι πληροφορίες θέλουν το επιτελείο της FF Group και ειδικότερα την ομάδα της Deloitte και τον Δ. Κουβάτσο, διευθυντή Αναδιάρθρωσης του ομίλου, να έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης όντας στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του (με τη συναίνεση πιστωτών με το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το 40% των εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων). 

Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, βασικών μετόχων, επενδυτών και δανειστών βαίνουν σε ολοκλήρωση, ενώ φαίνεται ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της προσφυγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού νόμου και του πλειστηριασμού του μεριδίου στα attica. Εξάλλου, με την εξαίρεση -αυτή τη φορά- των ενεχύρων των τραπεζών από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας είναι πιθανό να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους.  

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου να απορρίψει την αίτηση της FF Group για προσωρινή προστασία το 37,5% της συμμετοχής της στην Αττικά Πολυκαταστήματα είναι απελευθερωμένο από το δίχτυ προστασίας. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει την προετοιμασία της ρευστοποίησης για να καλύψουν τα δάνεια (ύψους 45,2 εκατ. ευρώ) που έχουν χορηγήσει στην εισηγμένη και μένει να φανεί τι «όφελος» θα προκύψει, καθώς η εταιρεία θα εισπράξει το υπόλοιπο μετά την εξόφληση των τραπεζών προκειμένου να διευθετήσει άλλες απαιτήσεις, στην περίπτωση που δεν αιτηθεί ή δεν πάρει νέα προστασία. Άρα έχει συμφέρον από ένα υψηλό τίμημα - για το πιο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, όπως έχει χαρακτηριστεί από στελέχη της διοίκησης.

Οι τράπεζες
Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της αποτίμησης δεν έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εκθέσεις, αν και φέρονται να συγκλίνουν σε μια αξία κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Η ακριβέστερη προσέγγιση αυτού του στοιχείου και η αποσαφήνιση του σκηνικού των δυνητικών επενδυτών θα δώσουν ένα «σήμα» για την επερχόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Εξάλλου είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης στον πλειστηριασμό.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα