Market Beat: Εβδομάδα κρίσιμη τεχνικά με πιθανές εκπλήξεις από εταιρικά αποτελέσματα

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 10:26
UPD:10:28
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Την περασμένη βδομάδα είχαμε μια κίνηση των τιμών στην Αθήνα πολύ καλύτερη από αυτή στις υπόλοιπες αγορές του ευρώ. Το φινάλε της εβδομάδας άφησε χώρο για τη δημιουργία θετικών προσδοκιών για τη συνέχεια αλλά και με επιφύλαξη ως προς τη δυνατότητα να συνεχιστεί η άνοδος χωρίς μια εκτίναξη στο συναλλακτικό ενδιαφέρον.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από τα δεδομένα από τις πρόσφατες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές για λόγους που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI είναι σαφές πως οι αγοραίοι θα περιμένουν με «αγωνία» την ανακοίνωση των αρμοδίων αύριο, το βράδυ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η εξέλιξη που θα διαμορφώσει τις προσδοκίες των θεσμικών αλλά και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα υπάρχουν κινήσεις στο χώρο των επιχειρήσεων που έχουν ενδιαφέρον χρηματιστηριακό για εκείνους που αδιαφορούν για τη βραχυπρόθεσμη τάση.      

Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών ξεχώρισε η παρατήρηση του Μάνου Χατζηδάκη σχετικά με την υποχώρηση των όγκων στην αγορά μας: «Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Το φαινόμενο δεν είναι αφύσικο, ούτε παράδοξο, είναι συνάρτηση του κύκλου που βρίσκεται η Αγορά, ο οποίος προσομοιάζει με την περίοδο 1991 – 1997, όταν η Ελληνική Αγορά είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους την περασμένη Δευτέρα (610,42 μονάδες), από το οποίο ανέκαμψε αισθητά προς την ζώνη αντίστασης των 650 μονάδων. Η αντίδραση ήρθε την ύστατη ώρα, καθώς κλείσιμο κάτω από το εν λόγω επίπεδο, θα επιτάχυνε την πτώση προς την επόμενη ζώνη στήριξης που βρίσκεται στις 570 μονάδες».

Όλοι οι συναλλασσόμενοι στο ΧΑ γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει ο ΓΔ το επίπεδο των 600 μονάδων και να ξεπεραστούν οι 660 μονάδες με αυξημένο τζίρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ανάγκες της επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους πολίτες, προ των προγραμματισμένων εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, επέβαλλαν να φέρνει η ροή των ειδήσεων τη Συνταγματική αναθεώρηση και το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Μπορεί να γίνεται έργο και για τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για την ανάπτυξη, αλλά δεν προβάλλονται οι σχετικές ενέργειες για την ώρα, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται διάθεση για τοποθετήσεις φρέσκου χρήματος στην ελληνική οικονομία και αγορά.

Ωστόσο η εξέλιξη των τιμών μέσα στη βδομάδα αναπτέρωσε τις ελπίδες, πως κάτι  καλύτερο μπορεί να κρύβει η πορεία προς το τέλος της χρονιάς. Το απόσπασμα από το σχόλιο του Απόστολου Μάνθου της AENAON MARKETS την Παρασκευή περιγράφει τη άποψη της αγοραίας συναίνεσης για την βραχυπρόθεσμη  δυναμική. «Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση, με τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα άνω των 650 μονάδων, θα δώσει λαβή στους αγοραστές για ένα ριψοκίνδυνο "σπρώξιμο" προς την πολύ κρίσιμη περιοχή αναμέτρησης των 660 με 665 μονάδων. Αντιθέτως εμφανή αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας του σημείου των 650 μονάδων, θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε έναν επανέλεγχο του μέσου της παραλληλόγραμμης ταλάντωσης, πέριξ των 630 με 625 μονάδων».

Αναζητώντας τα κίνητρα των θεσμικών για συμμετοχή στις συναλλαγές ξεχωρίσαμε την άποψη του Μάνου Χατζιδάκη της Beta Sec.: «Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11), δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε μια Αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

Η Motor Oil παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα (12/11), μετά το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην τηλεδιάσκεψη (13/11) που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, στην οποία αναμένονται διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα των πρόσφατων κινήσεων εξαγοράς στις οποίες προχώρησε ο όμιλος και δευτερευόντως στο ύψος του προμερίσματος που είθισται να διανέμεται το Δεκέμβριο. Την Τετάρτη (14/11) ακολουθούν τα αποτελέσματα της Autohellas. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Νοέμβριο».

Τα δεδομένα αυτού του φθινοπώρου οδηγούν στις εξής παρατηρήσεις: Οι όγκοι συναλλαγών είναι ασυνήθιστα χαμηλοί για την εποχή, και η προσέγγιση στις 650 μονάδες δεν καταλήγει με κλεισίματα πάνω από αυτές. Τις δυο φορές που οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στη γειτονιά των 650, ακολούθησε πτώση και επιστροφή στο κάτω όριο της ζώνης συσσώρευσης. Αυτά ισχύουν από το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου ως σήμερα. Την περασμένη βδομάδα υπήρξε μια αλλαγή στην ταχύτητα της κίνησης του ΓΔ, αφού από το νέο χαμηλό έτους τη Δευτέρα στις 610,42 φθάσαμε την Παρασκευή σε κλείσιμο πάνω από τις 643, με ανώτερο την Πέμπτη στις 649,38. Ήταν το δεύτερο καλύτερο κλείσιμο του ΓΔ από τις 8 Οκτωβρίου, με ανώτερο αυτό στις 644,66 από τις 16/10. 

Το 2009, τον Οκτώβριο, ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 2800 και τον Ιούλιο του 2012 χτύπησε τις 610 μονάδες. Αντέδρασε κατόπιν και έφθασε τον Μάρτιο του 2014 στις 1380 χονδρικά. Αλλά από αυξημένο country risk έπιασε τιμές κοντά στις 450 μονάδες το Φλεβάρη του 2016. Διαγραμματικά φαινόταν σαν διπλός πυθμένας της κατρακύλας λόγω χρεοκοπίας. Λειτουργώντας σαν τέτοιος βοήθησε να βρεθεί ο ΓΔ ως τις 880 μονάδες το Φλεβάρη του 2018 και από εκεί επέστεψε στις 610 την περασμένη Δευτέρα.

Μπορεί λοιπόν να έχουμε τώρα το ξεκίνημα της αντίδρασης από τριπλό πυθμένα. Που θα φέρει σημαντική άνοδο, αν ισχύσουν τα δεδομένα από τη στατιστική ανάλυση. Η αγορά δηλώνει μέσα από το σημαδιακά εξασθενημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον και την αύξηση του ρυθμού της ταλάντωσης, πως βρίσκεται λίγο πριν από την αποκρυστάλλωση τάσης για το τέλος του 2018, τουλάχιστον. Ως τις 13 Νοεμβρίου ισχύουν τα στοιχήματα για τις αλλαγές τους δείκτες MSCI. Μετά, ακολουθούν οι προεξοφλήσεις των κινήσεων από τα παθητικά αμοιβαία.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

Πρόκληση στις αγορές η αναδιοργάνωση της παγκοσμιοποίησης

Ο κόσμος βιώνει μια οικονομική και πολιτική αναταραχή που δεν θα σταματήσει σύντομα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής κοινότητα συζήτησε σοβαρά για να δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον. Τώρα, πρέπει να το κάνει ξανά. Λόγω της αργής και ανομοιογενούς ανάκαμψης τη δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας έχει απογοητευτεί και εκνευριστεί όχι μόνο με την πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά και με την παγκοσμιοποίηση και ολόκληρο το οικονομικό σύστημα που την υποστηρίζει. Σε μια εποχή εκτεταμένης ανασφάλειας και απογοήτευσης, ο λαϊκισμός έχει γίνει όλο και πιο ελκυστικός ως εναλλακτική λύση έναντι του status quo.

Στη ρητορική των λαϊκιστών συχνά συγχέεται η διαφορά μεταξύ δύο εννοιών: της παγκοσμιοποίησης και της ιδεολογίας του «παγκοσμιισμού». Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα φαινόμενο που καθοδηγείται από την τεχνολογία και την κίνηση ιδεών, ανθρώπων και αγαθών. Ο «παγκοσμιισμός» είναι η ιδεολογία που θεωρεί ότι η νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη έχει προτεραιότητα απέναντι στα εθνικά συμφέροντα. Σημείωνε ο Klaus Schwab μια μέρα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Όλοι αναγνωρίζουν πως η εμφάνιση της κρίσης έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Οι αναλυτές που επιλέγουν τη μέση οδό θεωρούν καλύτερο, αντί να κλείνουμε τις οικονομίες μέσω προστατευτισμού και εθνικιστικών πολιτικών, αξίζει να δημιουργηθεί ένα νέο κοινωνικό σύμπλεγμα μεταξύ των πολιτών και των ηγετών τους, ώστε να αισθάνονται όλοι αρκετά ασφαλείς στη χώρα τους αλλά και να παραμείνουν ανοιχτοί στον κόσμο γενικότερα. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνεχιζόμενη αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση της δημοκρατίας.

Εκλογές ΗΠΑ 2018

Το αποτέλεσμα έφερε κυριαρχία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία διατήρησαν και διεύρυναν την δική τους οι Ρεπουμπλικανοί. Το κύριο ερώτημα των αγορών είναι αν θα μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να αναστρέψουν την οικονομική πολιτική της διοίκησης Τραμπ για φορολογικές περικοπές, επιθετικές εμπορικές κυρώσεις, μετανάστευση και απορρύθμιση των πλαισίων για την οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό. Όλα θα βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι πρώτοι έγκριτοι για τη στήλη αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα “Trumponomics” δεν θα τελειώσουν, αλλά θα είναι δύσκολο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους. Τα νέα πρόσωπα στους Δημοκρατικούς της κάτω βουλής, που νομοθετεί, είναι μετριοπαθείς «κεντρώοι» και δεν θα μπορέσουν να συντονιστούν με την παλαιά φρουρά, που ανήκει στην κεντροαριστερά για τα πολιτικά δεδομένα των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις είναι ότι τα νεοεκλεγέντα μέλη του Σώματος και η εξασθενιμένη χούφτα άλλων μετριοπαθών που παραμένουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θα είναι αρκετοί σε αριθμό για να πραγματοποιήσουν σημαντικές αλλαγές οικονομικής πολιτικής.

Μπορούν όμως να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν κάποιες αδιαμφισβήτητα επιτυχείς πολιτικές προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη. Αλλά ακόμη και ορισμένοι οπαδοί του Ομπάμα λένε ότι θα ήταν λάθος. Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος του PIMCO Mohamed El-Erian σημείωσε: «Η πολιτική που χρειάζεται είναι σαφής, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των εκλογών των ΗΠΑ στο μεσοδιάστημα της προεδρικής θητείας. Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στις βελτιώσεις της υποδομής και στον εκσυγχρονισμό».

Τι θα εμπόδιζαν κατόπιν αυτού οι Δημοκρατικοί; Τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 3,8%. Η ανεργία είναι τώρα στα χαμηλά 50 ετών στο 3,7%, ενώ, όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 157 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σήμερα. Αυτό είναι ένα ρεκόρ όλων των εποχών. Και η ανεργία για τις μειονότητες και τους εφήβους είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Το gridlock και οι αγορές

Υπάρχει μια έκφραση στην αγγλική γλώσσα που περιγράφει κάτι που συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας, όταν σταματάει η λειτουργία των φαναριών κυκλοφορίας. Κάποια στιγμή το μποτιλιάρισμα απαγορεύει την κίνηση σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη ακινησία των οχημάτων προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό λέγεται gridlock και στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ συμβαίνει όταν διαφορετικό κόμμα έχει κερδίσει την προεδρική εκλογή και άλλο τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ή τη Γερουσία. Για τις αγορές το gridlock στην πολιτική μεταφράζεται ως κατάσταση όπου τίποτε νέο δεν κυοφορείται αλλά δεν αλλάζει και τίποτε από τα όσα ίσχυαν.

Έτσι ο S&P 500 SPX, κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη από 2% την Τετάρτη, ενώ ο Dow Jones Industrial Average ανέβηκε πάνω από 500 μονάδες, με τις μετοχές να επεκτείνουν κέρδη τους πριν από το κουδούνι για τη λήξη. «Για τα χρηματιστήρια, το "κλειδί " από τη σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων το 2016 που ο Τράμπ κέρδισε τον Λευκό Οίκο και οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχανε τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία ήταν η περικοπή των εταιρικών φόρων που τέθηκε σε ισχύ το τέλος του περασμένου έτους. Ενώ οι μάχες της διοίκησης Τραμπ με την Κίνα και άλλους εταίρους για τις εμπορικές συναλλαγές είναι τώρα επιβαρυντικές για τα Ρ/Ε. Συνεπώς, το gridlock (τίποτα σημαντικό δεν πρόκειται να συμβεί, τίποτα δεν θα ακυρωθεί) μπορεί να μην είναι κακό αποτέλεσμα και έχει ιστορικά αποδειχθεί πως είναι καλό περιβάλλον για τις μετοχές». Έγραψαν από την Bank of America Merrill Lynch.

Οι προσδοκίες ότι ένα διαχωρισμένο Κογκρέσο θα εμποδίσει την διοίκηση Trump να επιδιώξει περαιτέρω περικοπές φόρων και θα αναγκάσει τους νομοθέτες να μην προσθέτουν βάρη σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, έθεσαν τον τόνο στην αγορά ομολόγων, ανέφεραν οι αναλυτές. Και η μείωση ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, θα μπορούσε να παραμείνει βραχυπρόθεσμα θετική προσδοκία για τα χρηματιστήρια.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το gridlock επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το έλλειμμα και σφίγγει αντίστοιχα τις συνθήκες δανεισμού η Fed. Μπορεί οι Δημοκρατικοί να περιορίσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες». Δήλωσε στο MarketWatch ο Michael Arone, της State Street Global Advisors.

Η υπερβολή είναι απειλή

Καλό λοιπόν το gridlock αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο ίσχυε και το 2011. Η ακραία διαφωνία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στην κόντρα  του 2011 μεταξύ Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, τα πράγματα ήταν όπως τώρα αλλά από την αντίθετη πλευρά. Η βραδύτητα που προκάλεσαν τότε οι Ρεπουμπλικανοί στην ανεύρεση λύσης, προκάλεσε την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αμερικής από την Standard & Poor's. Τότε ο S&P 500 βυθίστηκε τόσο, που πλησίασε σε bear market. Παρόμοιες μάχες θα μπορούσαν να εκραγούν το επόμενο έτος, και το επιπλέον αυτή τη φορά είναι το πρόσθετο στοιχείο του απρόβλεπτου που συνοδεύει την συμπεριφορά του Προέδρου Donald Trump.

«Αναζητήστε περισσότερες αναβολές σε συνεδριάσεις ως αργά το βράδυ γύρω από τα σχέδια επί των δαπανών, με την κυβέρνηση να μη λειτουργεί και να ξεσπάνε απειλές για αθέτηση υποχρεώσεων». Σημείωνε Christopher Smart, της Barings, την περασμένη εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος αναίρεσης της πολιτικής ενός κόμματος από ένα άλλο είναι να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατέληγε. Η Wall Street καλώς θεωρεί ότι το πολιτικό αδιέξοδο που θα φέρει νομοθετική σταθερότητα, λόγω δυσκολιών στη νομοθέτηση για κάτι νέο χωρίς την καταστροφή όσων νομοθετήθηκαν, αλλά τα ακραία gridlock την απειλούν.

Συμπερασματικά οι προκλήσεις που συνεπάγεται το gridlock στην Ουάσιγκτον είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που ενδιαφέρουν τους αγοραίους. Βέβαια με την Προεδρία Τραμπ η πολιτική απόκτησε μεγαλύτερη παρεμβατική ισχύ στην παγκόσμια αγορά και η στάση που θα κρατήσουν οι ισχυροποιημένοι Δημοκρατικοί θα διαμορφώσει την ηθική στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Τη δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2781,01 μονάδες, είχε μεταβολή +2,13% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +4,02%. Ο Dow, με άνοδο +2,84%, έκλεισε στις 25.989,30 μονάδες, στο 2018 κερδίζει πλέον +5,14%. Ο S&P400 με κέρδη +1,08% διαμόρφωσε επίδοση φέτος -0,95%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,10%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +0,91%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +0,68%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +7,29%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,16% στη βδομάδα, με απώλειες -7,58% στο 2018. Ο DAX ενισχύθηκε +0,09%, με ετήσια επίδοση -10,75%, ο CAC είχε μεταβολή +0,09%, με απόδοση στο 2018 -3,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας εκτινάχθηκε κατά +1,58% και στο έτος αποδίδει -9,05%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,68%, στο 2018 αποδίδει πλέον -11,88%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -3,14%, με +12,09% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με -2,60% μεταβολή, διεύρυνε τις απώλειες στο 2018 στο -10,31%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,03%, στο 2018 εμφάνισε πτώση -2,26%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -047% και επίδοση για φέτος -15,46%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,42%, στο 2018 αποδίδει +3,23%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -3,34% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -14,43%. Μεταβολή -2,90% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -21,42%. Ο χρυσός μεταβλήθηκε κατά -1,97%, στα 1210,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -7,26%. Με μεγάλη βουτιά -4,76%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει απώλειες -0,38%.

ΧΑ

Εβδομάδα σημαντικής ανόδου με «ασήμαντους» όγκους

Στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου οι θεσμικοί έδωσαν κέρδη στον μέσο όρο της τάξης του +4%, όταν οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη εμφάνισαν οριακές μεταβολές, με εξαίρεση το -0,68% για την αγορά του Μιλάνου και το +1,58% στην αγορά της Μαδρίτης. Η ανεξάρτητη πορεία αποδίδεται στην ανάγκη να μην περάσει κάτω από τις 610 μονάδες ο ΓΔ, γιατί θα άνοιγε ο δρόμος για τις 570 σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.

Στην εξέλιξη της υπήρξε μια οριακά πτωτική συνεδρίαση τη Δευτέρα, στην διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε το νέο κατώτερο έτους (610,42) και το χαμηλότερο κλείσιμο (618,84) από τις 9 Οκτωβρίου. Τότε που ο ΓΔ πέρασε αποφασιστικά κάτω από τις 650 μονάδες και δεν τις σημείωσε ποτέ ξανά από τότε. Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,40%) ακριβώς στις 11:56, που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 622 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε μετά από το μέσο των συναλλαγών. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,59%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,09% και έφθασε στις 618,84 από 619,40 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1633,63 από 1636,94 μονάδες με μεταβολή -0,20%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,173 με πακέτα αξίας 1,601 εκατ. ευρώ.

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με τζίρο στα 32,115 εκατ. ευρώ και πακέτα είχαν αξίας 0,412 εκατ. μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,81%). Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, το πλήθος των ανοδικών ήταν 24 από 9 έναντι των καθοδικών 1 από 9. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,67% και έφθασε στις 629,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1660,99 με μεταβολή +1,67%. Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+2,00%) ακριβώς στις 16:29 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 631 μονάδες περίπου.

Την Τετάρτη ήρθε, μετά την άνοδο κόντρα στα διεθνή, η άνοδος παράλληλα με αυτά. Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,94%) ακριβώς στις 16:06 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 642 μονάδες περίπου. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,71%) και με τζίρο στα 32,922 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,679 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,73% και έφθασε στις 640,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1680,95 με μεταβολή +1,20%. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή κίνηση. Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,35%) ακριβώς στις 10:41 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 649,3 μονάδες περίπου. Ήταν και μέγιστο εβδομάδας. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,68%) και με τζίρο στα 32,838 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,204 εκατ. ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,06% και έφθασε στις 640,67 και ο 25άρης έκλεισε στις 1692,54 με μεταβολή +0,69%.

Την Παρασκευή με μια συνεδρίαση που είχε μικρότερο (7,80 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το κατώτερο μέρας ήταν ψηλότερα από της Πέμπτης, με ανώτερο επίσης χαμηλότερο, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,43% και έφθασε στις 643,42 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1700,29 με μεταβολή +0,46%. Μέτρησαν αρνητικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,45%) αλλά οι θεσμικοί εστίασαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον σε μετοχές που τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 228,171 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 204,526 εκατ. Ήταν συνεπώς η μέρα με το χαμηλότερο όγκο για τις ελεύθερες συναλλαγές και η μόνη με συνολικό τζίρο πάνω από τα 33 εκατ. χάρη στη  μεταβίβαση του 'πακέτου' μετοχών του Υγεία στο 'CVC Capital'.

Έτσι στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου ο ΓΔ κέρδισε +3,88% ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +3,87% αλλά ο FTSEM τους ξεπέρασε με το +4,67%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -19,81% ο 25άρης -18,38% και ο  FTSEM -14,28% έχοντας μεταβολές το Νοέμβριο, +0,51%,+0,99% και +2,70% αντίστοιχα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας των μεταβολών των blue chip για τη βδομάδα είναι το μεγάλο πλήθος των ανοδικών και η περιορισμένη πτώση στα καθοδικά.

Ξεκινώντας με αυτά έχουμε για τις:

  • ΛΑΜΔΑ -2,10% στη βδομάδα, -0,82% στο Νοέμβριο και -12,32% στο 2018,
  • ΕΥΔΑΠ -1,17% και -2,31% στο μήνα ενώ αποδίδει -18,85% στο έτος, και
  • ΣΑΡ -0,58% και -2,31% στο μήνα ενώ αποδίδει -46,25% στο έτος.

Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από το +4% των δεικτών εμφανίζονται:

  • ΕΥΡΩΒ +18,36% και -0,34% στο μήνα ενώ αποδίδει -30,24% στο έτος,
  • ΕΛΠΕ +8,89% και 9,97% στο μήνα ενώ αποδίδει +1,45% στο έτος,
  • ΟΤΕ +6,97% και +5,89% στο μήνα ενώ αποδίδει -9,30% στο έτος,
  • ΒΙΟ +5,77% και +8,06% στο μήνα ενώ αποδίδει -14,99% στο έτος,
  • ΜΥΤΙΛ +5,64% και +3,20% στο μήνα ενώ αποδίδει -11,82% στο έτος,
  • ΜΟΗ +5,33% και -7,27% στο μήνα ενώ αποδίδει +3,19% στο έτος,
  • ΦΡΛΚ +5,07% και +10,16% στο μήνα ενώ αποδίδει -15,87% στο έτος,
  • ΔΕΗ +4,90% και +1,81% στο μήνα ενώ αποδίδει -30,77% στο έτος,
  • ΜΠΕΛΑ +4,74% και -0,47% στο μήνα ενώ αποδίδει -13,96% στο έτος,
  • ΑΡΑΙΓ +4,20% και +4,04% στο μήνα ενώ αποδίδει -15,76% στο έτος.

Μεταβολές κοντά σε αυτές των δεικτών είχαν οι

  • ΠΕΙΡ +4,01% και -10,15% στο μήνα ενώ αποδίδει -61,95% στο έτος,
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,49% και +1,60% στο μήνα ενώ αποδίδει +7,22% στο έτος, και
  • ΕΧΑΕ +3,47% και -0,51% στο μήνα ενώ αποδίδει -26,24% στο έτος.

Οι μετοχές που για τη στήλη είναι οι πλέον ενδιαφέρουσες βρίσκονται ανάμεσα σε όσες εμφάνισαν στη βδομάδα μεταβολές θετικές μεν αλλά μικρότερες του μέσου όρου και είναι οι

  • ΤΕΝΕΡΓ +2,82% και +1,14% στο μήνα με απόδοση στο 2018 +40,59%,
  • ΕΕΕ +2,35% και +4,33% στο μήνα με απόδοση στο 2018 +0,73%,
  • ΑΔΜΗΕ +1,85% και +2,23% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -14,77%,
  • ΑΛΦΑ +1,83% και -4,27% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -28,48%,  
  • ΟΠΑΠ +1,08% και +1,20% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -20,00%,  
  • ΤΙΤΚ +0,62% και -0,31% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -15,37%,  
  • ΕΤΕ +0,58% και -8,89% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -56,30%,  
  • ΟΛΠ +0,51% και +0,38% στο μήνα με απόδοση στο 2018 +1,03%,
  • ΓΡΙΒ +0,41% και -2,11% στο μήνα με απόδοση στο 2018 -19,24%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με επιφύλαξη στα στοιχήματά τους ξεκινούν την εβδομάδα εκπνοής

Στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου οι θεσμικοί έδωσαν κέρδη στον μέσο όρο της τάξης του +4%, όταν οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη εμφάνισαν οριακές μεταβολές, με εξαίρεση το -0,68% για την αγορά του Μιλάνου και το +1,58% στην αγορά της Μαδρίτης. Η ανεξάρτητη πορεία αποδίδεται στην ανάγκη να μην περάσει κάτω από τις 610 μονάδες ο ΓΔ, γιατί θα άνοιγε ο δρόμος για τις 570 σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.

Έτσι στην εβδομάδα πριν από τη βδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου του 25άρη ο ΓΔ κέρδισε +3,88% ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +3,87% αλλά ο FTSEM τους ξεπέρασε με το +4,67%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -19,81% ο 25άρης -18,38% και ο  FTSEM -14,28% έχοντας μεταβολές το Νοέμβριο, +0,51%,+0,99% και +2,70% αντίστοιχα.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε στην υποκείμενη αγορά άνοδος, που αγκάλισε τα περισσότερα blue chip. Είχαμε μικρή αύξηση +4,46% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η πτώση κατά -1,67% στις ανοικτές θέσεις, σχετίζεται με την αδυναμία εκτίμησης της τάσης. Ο 25άρης κατέληξε στις 1700,29 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,87%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 5.852 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5.473 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 936 από 1000 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 234 από 120 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 4904 από 5410 και της επόμενης σε 569 από 156 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Νοεμβρίου έγιναν στις 1695,00 μονάδες με υστέρηση του ΣΜΕ 5,25 μονάδες, έναντι του 25άρη.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον διαμόρφωσε μέσο όγκο στα  calls 95 συμβολαίων από 101 την προηγούμενη βδομάδα και στα puts 110 από 189. Στα 6 call αντιστοιχούσαν 7 puts. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας των μεταβολών των blue chip για τη βδομάδα είναι το μεγάλο πλήθος των ανοδικών και η περιορισμένη πτώση στα καθοδικά.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Ανέκαμψε πάλι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς όμως να μπορέσει να κατακτήσει με αξιώσεις τη ζώνη των 650 με 660 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπου σηματοδοτείται η πρώτη σημαντική αντίσταση. Κατάκτηση με αξιώσεις σημαίνει να γίνει τζίρος και να ξεπεραστούν τα επίπεδα του Δείκτη, αρκετά γρήγορα.

Βασικός λόγος για την ανάκαμψη είναι εντολές που ενεργοποιήθηκαν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι σε κάθε σενάριο, κάποιες μετοχές είναι καλύτερες από τις άλλες. Επίσης οι εταιρείες συνέχισαν να βγάζουν αποτελέσματα 9μηνου που στην πλειονότητά τους ήταν καλά.

Δυστυχώς η βδομάδα είχε και αρνητικά νέα. Οι εκθέσεις των Ξένων Οίκων για τη Motor Oil, ξεκάθαρα δείχνουν ότι όποιος επιλέγει να επενδύσει στην Ελλάδα θεωρείται επικίνδυνος. Επίσης η μελέτη που αναφέρει ότι εκτός από "brain drain" η Ελλάδα έχει και "elders drain", με αρκετούς Συνταξιούχους να πληρώνονται από την Ελλάδα και να ξοδεύουν στη Βουλγαρία, δείχνει τις απόψεις που έχουν οι ίδιοι οι Έλληνες για τη Χώρα τους.

Το ίδιο διάστημα η Κυβέρνηση απασχολείται με τη Συνταγματική αναθεώρηση και το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ενώ τα Δικαστήρια ακυρώνουν τους μνημονιακούς νόμους και δικαιώνουν αναδρομικές απαιτήσεις. Τελικά όλα αυτά καταλήγουν σε εξαγγελίες για προσλήψεις, πληρωμές αυξημένων μισθών σε Δημοσίους Υπαλλήλους και αυξημένων συντάξεων και άλλα όμορφα προεκλογικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φέρνουν νέα κεφάλαια στη Χώρα, που νομίζω είναι η βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη.

Πίσω στο Χρηματιστήριο, τεχνικά πρέπει να κρατήσουν οι 600 μονάδες του Δείκτη και να ξεπεραστούν με αξιώσεις οι 650 με 660 μονάδες για να πούμε ότι έχουμε δει τα χαμηλά για φέτος. Πάντως η μέχρι τώρα πορεία και τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες, προδιαθέτουν για ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Την άνω πλευρά της πλάγιας κίνησης των τελευταίων εβδομάδων, μεταξύ των 650 με 610 μονάδων, φαίνεται διαγραμματικά να δοκιμάζει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να 'δηλώσει ανοδικό παρών', μέσα στη ζώνη αντίστασης των 640 με 650 μονάδων.

Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση, με τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα άνω των 650 μονάδων, θα δώσει λαβή στους αγοραστές για ένα ριψοκίνδυνο "σπρώξιμο" προς την πολύ κρίσιμη περιοχή αναμέτρησης των 660 με 665 μονάδων. Αντιθέτως εμφανή αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας του σημείου των 650 μονάδων, θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε έναν επανέλεγχο του μέσου της παραλληλόγραμμης ταλάντωσης, πέριξ των 630 με 625 μονάδων.

Η ανοδική διάσπαση, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του καθοδικού τόξου τάσης του περασμένου Ιουλίου, στις 1665 μονάδες, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την αναμέτρηση με το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1710 μονάδων. Ανοδική κίνηση η οποία έχει επιφέρει μερική "χαλάρωση" της καθοδικής πίεσης, που είχε ασκηθεί χαμηλότερα των 1640 μονάδων. Και εδώ, όπως ανάλογα και στο Γενικό Δείκτη με τις 650 μονάδες, κρίνεται ως απαραίτητη η ανοδική διαφυγή πάνω από το επίπεδο των 1710 μονάδων, τοποθετώντας ως επόμενο στόχο τις 1780 μονάδες.

Οποιοδήποτε όμως βίαιο πισωγύρισμα προς το προαναφερόμενο σημείο των 1665 μονάδων, θα προκαλέσει ρήγμα στο ανοδικό μοντέλο, θέτοντας εκ νέου το σενάριο καθοδικής διερεύνησης της περιοχής στήριξης, που εκτείνεται από τις 1640 έως τις 1600 μονάδες. Ως θετικό τεχνικό στοιχείο, αν και χρειάζεται επιβεβαίωση, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την ανοδική απόκλιση (divergence), που έχει αποτυπώσει ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI) στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών, παρά την πλάγια κίνηση του FTSE 25.

Τελικά η σθεναρή διατήρηση του άτμητου της ζώνης στήριξης των 462 με 456 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, αναπτέρωσε το "ανοδικό ηθικό" των Τραπεζικών μετοχών, δημιουργώντας ένα πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα, προς το επίπεδο ορόσημο των 563 με 550 μονάδων. Η περαιτέρω όμως κίνηση του δείκτη προς την αντίσταση των 604 μονάδων, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αγοραστική θέληση.

Στοιχείο όμως, που ήδη τείνει να ξεθωριάσει με το εν εξελίξει 'pullback' του ΔΤΡ προς το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 525 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η μεταβίβαση του 'πακέτου' μετοχών του Υγεία στο 'CVC', έσωσε τα προσχήματα την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., καθώς μέχρι και την Πέμπτη η Αγορά είχε σταθερή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 32 εκατ. ευρώ. Η άνοδος που παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση ήρθε με αισθητά μειωμένες συναλλαγές, αφύσικα χαμηλές για την περίοδο του έτους που διανύουμε.

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11), δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε μια Αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα έχουν δώσει ένα θετικό στίγμα, η Αγορά δεν έχει δείξει ιδιαίτερα αντανακλαστικά πλην, ίσως, της περίπτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων. Αν η συναλλακτική πορεία ως τώρα θεωρείται ως μη κανονική, ως μια αντανάκλαση μη κανονικών περιόδων από την ανάποδη (π.χ 1999), η επόμενη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχει χαμηλότερο σημείο αναφοράς από αυτό που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Το φαινόμενο δεν είναι αφύσικο, ούτε παράδοξο, είναι συνάρτηση του κύκλου που βρίσκεται η Αγορά, ο οποίος προσομοιάζει με την περίοδο 1991 – 1997, όταν η Ελληνική Αγορά είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους την περασμένη Δευτέρα (610,42 μονάδες), από το οποίο ανέκαμψε αισθητά προς την ζώνη αντίστασης των 650 μονάδων. Η αντίδραση ήρθε την ύστατη ώρα, καθώς κλείσιμο κάτω από το εν λόγω επίπεδο, θα επιτάχυνε την πτώση προς την επόμενη ζώνη στήριξης που βρίσκεται στις 570 μονάδες.

Έτσι η Αγορά διατήρησε την εικόνα συσσώρευσης, μαζεύοντας δυνάμεις για να "συγκρουστεί" με την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που έρχεται από τον Αύγουστο του 2018. Ένα πρώτο δειλό βήμα διαφυγής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, χωρίς όμως να μεταβάλει άρδην την τεχνική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κομβική ζώνη, έχει πλέον κάποιες θετικές τεχνικές ενδείξεις υπέρ των αγοραστών (ταλαντωτές, MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών) στερείται όμως πάθους, τις συναλλαγές δηλαδή που θα φτιάξουν momentum και κλίμα, για κάτι πολύ καλύτερο για την συνέχεια. Επόμενο σημείο αναμέτρησης με την προσφορά είναι οι 660 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αλλάξει τον χαρακτήρα της τάσης και θα δώσει πιο ζωηρό βηματισμό στην άνοδο. Σε αντίθετη περίπτωση το γνώριμο επίπεδο των 610 μονάδων, αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας των αγοραστών.

Η πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αγοραστές να έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα βραχυπρόθεσμα. Η Motor Oil παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα (12/11), μετά το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην τηλεδιάσκεψη (13/11) που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, στην οποία αναμένονται διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα των πρόσφατων κινήσεων εξαγοράς στις οποίες προχώρησε ο όμιλος και δευτερευόντως στο ύψος του προμερίσματος που είθισται να διανέμεται το Δεκέμβριο. Την Τετάρτη (14/11) ακολουθούν τα αποτελέσματα της Autohellas. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Νοέμβριο.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές παλεύουν να μην υποχωρήσουν σημαντικά σήμερα Δευτέρα 12/11, καθώς τα σημάδια υποχώρησης της ζήτησης στην Κίνα αναζωπύρωσαν την ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής βοήθησαν να σταματήσει η κατηφόρα των τιμών του πετρελαίου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,07%, μειώνοντας τις αρχικές του απώλειες από την ανοδική αντίδραση στις κινεζικές μετοχές, αλλά φάνηκε πως δυσκολεύεται να περάσει σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν 0,27%, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,1%.

Ένας συνδυασμός αδύναμων δεδομένων για τον πληθωρισμό στις τιμές των παραγωγών στην βιομηχανική Κίνα και χαμηλών τιμών πετρελαίου επιβάρυναν τις μετοχές την Παρασκευή παγκόσμια, μεταφέροντας τον δείκτη της MSCI των μετοχών παγκόσμια εύρος στη χειρότερη ημερήσια μεταβολή του σε δύο εβδομάδες. Ο δείκτης ήταν τελευταία κατά 0,09% χαμηλότερα.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd πρόσθεσε στην αβεβαιότητα για την προοπτική της Κίνας, καταγράφοντας τη βραδύτερη ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά την ετήσια επέτειο "Singles Day".

Οι προοπτικές των πωλήσεών της αποδυναμώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν προκαλέσει ένα ψαλίδισμα στην οικονομία της Κίνας.

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ έφτασε στο 3,189% την Παρασκευή. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, προκλήθηκε από τη δέσμευση της Federal Reserve να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, έχει επίσης κλονίσει τις αναδυόμενες αγορές καθώς οι επενδυτές τοποθετούν χρήματα σε assets που συνδέονται με δολάρια ΗΠΑ. Η στάση της Fed απογοήτευσε μερικούς επενδυτές που είχαν ελπίσει ότι η πορεία των μετοχών του Οκτωβρίου θα μπορούσε να έχει ωθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής στο να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση στα επιτόκια.

Λαμβάνοντας υπόψη την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι ο Ριάντ σχεδιάζει να μειώσει τον εφοδιασμό του με πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, μια παγκόσμια μείωση περίπου 0,5%.

Αυτό βοήθησε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 1,08% στα 60,84 δολάρια το βαρέλι και το αργό πετρέλαιο Brent να κερδίζει 1,34% στα 71,12 το βαρέλι. Ωστόσο, η μείωση της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή λύση για την πτώση των τιμών καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, με δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - τη Γερμανία και την Ιαπωνία - να αναμένεται ότι θα αναφέρουν μείωση της παραγωγής τις επόμενες ημέρες.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο αυξήθηκε κατά 0,18% έναντι του γιεν αγοράζοντας 114,03 γιεν, ενώ το ευρώ υποχώρησε 0,11% την ημέρα αγοράζοντας 1,1322 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το κέρδος έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων αντιπάλων, αυξήθηκε κατά 0,12% στο 97,022.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα