ΚΕΠΕ: Δεν θα υπάρξει απότομη μείωση τιμών στα ακίνητα

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 10:51

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ στην Ελλάδα απότομη διόρθωση των τιμών ακινήτων, παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και το 100% την τελευταία 10ετία, εκτιμά έρευνα του ΚΕΠΕ για τις εξελίξεις στην αγορά των κατοικιών.

Aναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και ταχύτερη ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης, προτείνει έρευνα του ΚΕΠΕ, ως καθοριστικούς παράγοντες για την εξομάλυνση των τιμών των ακινήτων και την ανάπτυξη του real estate.

Η επιστημονική ερευνήτρια του Κέντρου, Στ. Χειμωνίτη-Τερροβίτη, εντοπίζει τη σταθερά αυξητική τάση των τιμών στην αγορά των κατοικιών σε κακές επιλογές εκ μέρους του Δημοσίου και τον τραπεζικό ανταγωνισμό, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα και, παράλληλα, τον περιορισμό της προσφοράς.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του Δημοσίου, επισημαίνονται δύο απαραίτητες αλλαγές. Η πρώτη αφορά την αναμόρφωση της φορολογίας. Συγκεκριμένα, χαιρετίζεται η μείωση της φοροαπαλλαγής από τους τόκους δανείων για πρώτη κατοικία, που ίσχυσε από το 2002. Οπως επισημαίνει η έρευνα, το κοινωνικό μέτρο της φοροαπαλλαγής είχε περιορισμένη απόδοση, ενώ ως αποτέλεσμα είχε την ταχύτερη άνοδο των τιμών των ακινήτων. Η διατήρηση του μέτρου υποστηρίζεται μόνο αν αυτό γίνει πιο «ευέλικτο». Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η εφαρμογή του, π.χ. να έχει πλαφόν τα 120 τετραγωνικά μέτρα για τα νέα ακίνητα. Επίσης, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, προτείνεται η σταδιακή μείωση του φόρου μεταβίβασης, αλλά όχι η κατάργησή του, αφού κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, θα οδηγούσε σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά real estate.

Το δεύτερο μέτρο, που προτείνεται και πάλι ως παρέμβαση εκ μέρους του Δημοσίου, είναι η ταχύτερη ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης, με την παράλληλη δημιουργία βασικών υποδομών, όπως οι συγκοινωνίες, οι δρόμοι και η αποχέτευση. Ετσι εκτιμάται ότι θα αποθαρρυνθεί η άναρχη δόμηση, θα υπάρξουν περισσότερα και μεγαλύτερα οικόπεδα και θα δοθεί ένα κίνητρο, ώστε να δημιουργηθούν ενιαία, καλύτερης ποιότητας οικοδομικά συγκροτήματα. Παράλληλα, προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για αναβάθμιση των παλαιών και απαξιωμένων, ως προς την εμπορική αξία τους, ακινήτων, με τη δημιουργία πάρκινγκ, την ενοποίηση διαμερισμάτων και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Οι τιμές

Στην έρευνα του ΚΕΠΕ εκτιμάται ότι, παρά τις προσδοκίες, μια απότομη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων θα ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, με συνέπειες μεγαλύτερες από αυτές που είχε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Και αυτό γιατί:

* Η επένδυση σε ακίνητα αποτελεί, μετά το 2000, τη μοναδική επενδυτική ευκαιρία για τους μικροεπενδυτές και ενθαρρύνεται από τον τραπεζικό ανταγωνισμό και τα χαμηλά επιτόκια.

* Οι έλληνες έχουν μια υψηλή τάση στην κατοχή και τη διακράτηση ακινήτων, λόγω του υψηλού φόρου μεταβίβασης.

Τα παλαιότερα και σχετικά απαξιωμένα ακίνητα στεγάζουν πλέον τους οικονομικούς μετανάστες, διατηρώντας τις αποδόσεις τους σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι παράγοντες όπως η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα, η έλλειψη νέων οικοπέδων και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, θα εξομαλύνουν σταδιακά τις τιμές των ακινήτων. Ειδικά για τη σχέση της αγοράς κατοικίας με την αίσθηση υπερδανεισμού των νοικοκυριών δεν επισημαίνεται κάποιος σοβαρός κίνδυνος. Τονίζεται, συγκεκριμένα, ότι σίγουρα θα υπάρξουν κάποια νοικοκυριά με πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα επηρεάσει βασικά τα κέρδη των τραπεζών και τη δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά όχι και τις τιμές των ακινήτων.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα